Reklama:

duphaston (897)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
27-04-2006, 07:39:00

Ja tez biore duphaston juz od 3 lat, gdyz mialam nieregularne miesiaczki i pco. Biore 2x1 przez dziesiec dni. Miesiaczki mam w miare regularne, kiedy koncze brac lek jest przerwa dzien lub dwa i zaczyna sie krwawienie. Nie wiem jak dzialal na mnie na poczatku, bo po prostu nie pamietam, a jesli chodzi o alkohol to nie powinno sie palic i pic, chociaz na ulotce podobno nie ma przeciwskazan...
Zdaniem mojego lekarza duphaston nie powoduje, ze tyjesz i nie zatrzymuje wody w organizmie, tak jak inne tabletki hormonalne. Mozna jednak po nim przytyc, gdyz wzmaga on apetyt i jesli sie nie potrafimy pohamowac, to mozna byc obdazonym kilkoma kilogramami wiecej
Wtajemniczona
08-05-2006, 12:37:00

Witam, chciałam się podzielić swoimi spostzreżeniami bo ja też biorę Duphaston (trochę ze zględu na znikome ślady pco). Otórz zaczęłam w październiku 2005 (dwa miesiące) i przytyłam jakieś 5 kilo ale nie z powodu jedzenia czy wzmożonego apetytu tylko zatrzymania wody w organiźnie, moje ciało było jakby "nalane". Zmieniłam to na Luteinę po której miałam straszliwe mdłości itp. No i teraz od paru dni wróciłam do Duphastony (od 16 DC do 25 DC po dwie tabletki dziennie) i tak jak przy Diane 35 które brałam tzry miesiące po Luteinie waga wróciłą do normy tak teraz przy 9 dniu brania Duphastonu znów czuje się jak pączek.
Chciałam się dowiedzieć czy to normale ale z tego co tu czytam chyba nie, więc nie wiem co mam myśleć mam dość tych hormonów. Zaczęło się jakieś dwa lata temu od regulowani mi okresów Logestem (antykoncepcyjny) aż teraz stwierdzon jakieś pco nie wiem czy mam w to wierzyć bo każy lekarz mówi inaczej.
Początkująca
16-05-2006, 18:03:00

A ja biore duphaston dopiero pierwszy miesiac, ciekawa jestem jak on dziala jesli kobieta chce zajsc w ciaze. Biore go na uregulowanie cyklu ale kochamy sie z partnerem bez zabezpieczenia, chcemy dzidzie. Co z tego wyjdzie, nie wiem. W sobote zrobie test, moze znacie jakies sprawdzone testy? Czy slyszal ktos cos o Quick View? Pozdrawiam [addsig]
kate_25
gość
18-05-2006, 09:21:00

justyna musisz zaczac pilnowac sie znajdz jakiegos dobrego lekarza ktoremu zaufasz otoz PCO to taka okropna choroba z ktora cholernie ciezko zajsc w ciaze moze na chwile obecna nic ne planujesz , jednak zacznij sie juz leczyc. A co do zatrzymania wody w organizmie przez duphaston to prawda zatrzymuje Biore juz duphaston prawie 3 lata , bo staram sie o dzidzie a bez tych hormonkow nie dostaje miesiaczki i ciezko stwierdzic kiedy mam plodne . Lek jest w 100%nieszkodliwy nawet przy ewentualnej "wpadce" nie zaszkodzi dzidzi. A luteina ktos napisal ,ze to to samo tylko tansze to NIEPRAWDA!!!! Rozmawialm z kilkoma ginami na temat tych dwoch hormonow i zgodnie wszyscy stwierdzili ,ze maja podobny sklad jednak luteina wywoluje wiecej skutkow ubocznych i oni wola przepisywac duphaston i spac spokojnie . Nio to chyba wszystko pozdrawiam Reniusia
Początkująca
18-05-2006, 09:42:00

Ja bralam luteine, niby miala byc okej- wczesniej bralam rozne hormony na uregulowanie cyklu i po kazdym mialam strasznego dolka, po luteinie tez, a teraz biore duphaston i poki co swietnie sie czuje, tylko ze strasznie mi apetyt wzrosl, caly czas bym jadla
kate_25
Wtajemniczona
19-05-2006, 07:09:00

Reniusia powiedz mi proszę czy ty bierzesz Duphaston od trzech lat aby zajść w ciążę i czy jak go odstawisz to wogóle nie miesiączkujesz czy poprostu rzadko. Ja miałam taki problem że okres miałam zazwyczaj po 40-50 dniach a nie 28, ale był i występował. Przez około roku brałam Logest i jak go odstawiłam było ok przez 10 miesięcy wszystko jak w zegarku. Potem zaczęło się walić wszystko. Trafiłam do lekarza dał mi Duphaston, potem inny lekarz kazał mi go dostawić dał mi Estrofem i Luteinę. Przestałam wtedy wogóle miesiączkować. KOńczyłam Duphaston i nic. Trafiłam do lekarza pod Łodzią dał mi Luteinę -3 dawki w ciągu dnia i powiedział że jak za 3 dni nic nie będzie brać Diane35. Powiedziąłm mu że chciałabym mieć dzidzię i jak by się udało byłoby miło. PCO stwierdzono tylko po tym że nie miesiączkowałam i brałam tabletki antykoncepcyjne. Potem dwóch lekarzy powiedziało mi że oni tutaj nic takiego nie widzą a i wyniki są ok. Przez Luteinę dostałam okres dwa dni później jak brałam diane więc jak się skończył a trwał aż 7 dni zaraz kończyłam Diane i znów miesiączkowałam. Teraz wróciłam do pierwszego lekarza i powiem że inny pochwalił jego postępowanie kazał mi brać duphaston przez trzy miesiące i powiedzieli ze wszytsko powinno się unormować. POradził mi żeby robić jak najmniej badań a przy tym nie stresować się tylko wierzyć że wszystko jest ok. Ponoć ważne jest że miałam okres co 40-50 dni a teraz mam problemy i dwudniowe krwawienia ok 15-16 dnia cyklu. Powiedział mi że lekarze w wielku przypadkach strasza pacjentki że coś jest nie tak nie obserwują ok pół roku cyklów tylko wymyślają chroby a kobieta ma wszystko w głowie i sama blokuje swoje cykle. Ponadto jeśli brałaś tabletki antykoncepcyjne to nie masz owulacji a wolny pęcherzyk tworzy sie tak czy inaczej i potem stwierdzają że to pco. Nie wiem jak ty ale ja nie jestem ani specjalnie owłosiona, nie mam żadnego meszku na brodzie czy wąsów, nic na brzuchu, wyniki ok więc nie mam zadny objawów PCO oprócz tego ze jestem troszkę przy kości. Nie wiem jak podchodzisz do tego PCO ale ja zaczęłam o tym nie myśleć i mam nadzieję że mi to na dobre wyjdzie. DObra kończę bo się chyba trochę rozpisałam. Pozdrawiam
gość
25-05-2006, 17:55:00

Mam pytanie czy duphaston jest także lekiem antykoncepcyjnym???
gość
26-05-2006, 05:52:00

Duphaston nie jest lekiem antykoncepcyjnym, nie zatrzymuje owulacji. A propos, czczytałam tu na forum, że miesiączka po wzięciu ostatniej tableki powinna pojawić się w ok. 2-5 dni. U mnie mija już 5 dni i ani widu ani słychu (zawsze miesiączki miałam regularne, dokładnie co 28 dni, Duphaston brałam, bo miałam krwawienia w II fazie cyklu). Bardzo chcę zajść w ciążę, więc może sie udało, proszę napiszcie jak to jest u Was, kiedy zazwyczaj występuje miesiączka?
gość
27-05-2006, 19:59:00

ja po duphastonie tyje!!! mam straszny apetyt i czuje ze powieksza mi sie wszystko, lacznie z piersiami a moze wlasnie szczegolnie z piersiami. na szczescie psychicznie czuje sie dobrze bo po innych tabletkach to tragedia. wiec duphaston nie zatrzymuje owulacji? ja biore od 5 dnia cyklu, przez 20 dni... czy jest w takim razie szansa, ze... moglam zajsc w ciaze??
gość
30-05-2006, 11:58:00

ja odstawilam wczoraj duphaston, tez sie zastanawiam jak bedzie z okresem. A Ty dostalas?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: