Reklama:

Dieta przy anemii (38)

Forum: Zdrowie kobiety

Liderka opinii
22-11-2011, 08:27:32

ANEMIA
JEDZ DUŻO:
- Miesa, watróbki i drobiu
- Produktow zbożowych wzbogaconych w żelazo
- Świeżych zielonych warzyw
UNIKAJ:
- Picia herbaty podczas posiłkow
Zaopatrzenie tkanek w tlen jest ograniczone, kiedy we krwi obnizy sie poziom hemoglobiny, czyli substancji białkowej, ktorej czasteczki transportuja ukladem krwionosnym tlen, lub gdy liczba krwinek czerwonych spadnie ponizej normy.
Niedokrwistosc(anemia), ktora wowczas powstaje, moze miec przebieg lagodny, objawiajac sie zmeczeniem i ogolnym oslabieniem, lub ostry, gdy symptomy wyczerpania sa wyraźne i towarzysza im takie dolegliwosci, jak bladość skory, palpitacje, dusznosc, zawroty glowy, obrzeki stóp i bole w nogach.
Liderka opinii
22-11-2011, 08:32:29

Znaczenie diety:
Najczestrza przyczyna anemii, ktora wystepuje przede wszystkimwśrod dorastajacych dziewczat i kobiet w okresie rozrodczym, jest niedobor żelaza.
Grupa w znacznym stopniu zagrozona tą chorobą sa male dzieci, ponieważ w ich opartej na mleku diecie mało jest tego składnika mineralnego.
Bezpośrednia przyczyna anemii jest zazwyczaj nieodpowiednia dieta, w ktorej za mało jest czerwonego miesa, podrobow, drobiu, ryb oraz zielonych warzyw.Najbogatszym źrodlem żelaza jest wątroba (powinny jej jednak unikac kobiety w ciąży).
Liderka opinii
22-11-2011, 08:37:54

Poniewaz żelazo nie jest łatwo przyswajalne, jego niedobor w organizmie może wystapić nawet wowczas, gdy pozywienie obfituje w ten skladnik.
Wzhłanianie żelaza hamuje tanina wystepujaca w herbacie - lepiej wiec nie pic jej podczas posiłkow - a także kwasy fitynowe zawarte w otrebach pszennych i w brunatnych ryzu.
Żelazo z produktow pochodzenia zwierzecego, takich jak mieso i ryby, przyswajane jest łatwiej niz z produktow roslinnych (zielonych warzyw, zbóż i nasion roslin straczkowych).
Organizm lepiej wchłania żelazo z produktow roslinnych, jesli w posiłkach jest duzo witaminy C. Cennym składnikiem pozywienia sa tez wzbogacone produkty zbozowe.
Liderka opinii
22-11-2011, 08:42:14

Cztery typy niedokrwistości:
Niedostateczne odzywianie lub utrata krwi w wyniku, np. zbyt obfitych miesiaczek albo krwotokow wewnetrznych(wrzody żoladka, rak)może prowadzic do anemii na tle niedoborow żelaza.
Anemia hemolityczna wystepuje wtedy, gdy krwinki czerwone(erytrocyty) ulegaja rozpadowi szybciej, niz moga byc odtworzone, ma yo miejsce w wypadku niedokrwistości sierpowatej
Liderka opinii
22-11-2011, 10:03:38

Przyczyna anemii może byc rowniez białaczka, w przebiegu ktorej dochodzi do zaburzeń w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
Z anemia zlosliwa natomiast mamy doczynienia, gdy uposledzone jest wchlanianie witaminy B12.
Nikiedy tracona hemoglobina może byc uzupelniana przez odpowiednie odzywianie, ktore wspomaga odtwarzanie prawidlowego poziomu erytrocytow.
Najskuteczniejszym sposobem leczenia anemii jest podawanie dodatkowych dawek żelaza i witamin w postaci tabletek.
W przypadku anemii złośliwej chory otrzymuje co 3 miesiace zastrzyki witaminy B12.
Niezależnie od tego, jaki rodzaj anemii zostanie stwierdzony, leczenie moze odbywac sie tylko pod kierunkiem lekarza
Liderka opinii
22-11-2011, 10:07:40

Ryzyko wystapienia choroby:
Anemia spowodowana brakiem kwasu foliowego lub witaminy B12 nie jest tak czesta, jak postac tego zaburzenia spowodowana niedoborem żelaza.
Warto jednak wiedzieć, że wegetarianie, a szczegolnie weganie, zagrożeni sa wlasnie z powodu niedoboru witaminy B12, ktorej nie ma w zywności pochodzenia roslinnego.
Czynnikirem ryzyka dla kobiet w ciazy jest natomist niedobor kwasu foliowego.
Początkująca
22-11-2011, 20:39:50

Dlatego zawsze trzeba kontrolować swój organizm - szczególnie podczas ciąży - robić morfologię aby sprawdzać czy nie mamy braków. Tak jak pisałam wcześniej jeśli wyniki wykażą niedobór żelaza to polecam ChelaFerr. Mają również "linię" dla kobiet w ciąży.
S:)
Początkująca
22-11-2011, 20:42:19

Z tego co czytałam na temat wchłaniania się żelaza pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego to jest ono słabo przyswajalne przez organizm ponieważ występuje ono w trzecim stopniu utlenienia - a najlepiej przyswajalne jest gdy występuje w drugim stopniu utlenienia.
Komentatorka
18-02-2012, 12:19:33

Najważniejsze zasady diety:
Wybieraj tylko produkty pełnowartościowe, które oprócz kalorii dostarczają również białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i wartościowego białka są produkty zbożowe wytworzone z całych ziaren (kasze) lub mąk grubego przemiału (ciemne pieczywo) oraz warzywa, zwłaszcza strączkowe.
Unikaj wyrobów cukierniczych, słodyczy, białego pieczywa, cukru. Są one jedynie źródłem pustych kalorii.
Jedz więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. Ponieważ jednak te produkty dostarczają również dużej ilości tłuszczu, należy ograniczyć jego dodatek, zwłaszcza tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, do potraw. Nie zaleca się smażenia czy duszenia poprzedzonego obsmażaniem.
W każdym posiłku uwzględnij warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Zawartość witaminy C w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić co najmniej 150 mg. Jest ona wrażliwa na temperaturę, dlatego też lepiej spożywać świeże warzywa i owoce. Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.
Ograniczaj picie kawy i herbaty. Zawierają one taniny - związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Ich działanie możemy zmniejszyć, pijąc te napoje nie w czasie posiłku czy bezpośrednio po nim, lecz między posiłkami. Warto również dodawać do kawy i herbaty śmietankę.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
gość
07-01-2013, 17:00:19

miałam krwawienia młodocianych i znalazłam się w szpitalu z silną anemią miałam transfuzję krwi. Biorę żelazo hemofer niestety są po nim skutki uboczne (ból brzucha, zaparcia itp. itd) :(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: