Produkty mleczne są jedną z grup produktów spożywczych, których spożycie powinno wzrosnąć w okresie ciąży. Mleko oraz produkty mleczne są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego wapnia oraz ryboflawiny.
Wapń w diecie kobiety ciężarnej
Wykazano, że kobiety w okresie ciąży nie spożywają zalecanej ilości wapnia (1000 mg/ dobę), wynika to z niedostatecznej podaży mleka i produktów mlecznych. Nieodpowiednia podaż omawianych produktów spożywczych może negatywnie wpłynąć na proces mineralizacji kości u matki oraz zwiększa ryzyko rozwoju osteoporozy w dalszych latach życia.
Niedobów w diecie wapnia zmniejsza zawartość pierwiastka w kośćcu szkieletowym płodu.
Dowiedziono, że dzieci kobiet, które spożywały niewystarczająca ilość produktów mlecznych w czasie ciąży, po urodzeniu miały niższą zawartość mineralną kości. Niskie spożycie wapnia wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem nadciśnienia indukowanego ciążą.
Ryboflawina a ciąża
Mleko i produkty mleczne są również doskonałym źródłem ryboflawiny – witaminy B2. Witamina jest składnikiem koenzymów katalizujących wiele reakcji oksydoredukcyjnych, biorących udział w końcowym procesie utleniania komórkowego.
Uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów, białek oraz w dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym. Bierze udział w przemianach witaminy B6 i kwasu foliowego – B9. Badania wykazały, że niskie spożycie mleka i produktów mlecznych wiąże się z niskim spożyciem witaminy B2.
Jest ono o połowę niższe niż zalecane, co koreluje z niższą zawartością witaminy w mleku kobiety po porodzie. Zalecane spożycie witaminy B2 dla kobiet w ciąży wynosi 1,4 mg/ dobę. Źródłem witaminy B2 oprócz mleka są jaja, produkty pełnoziarniste, drożdże.
fot. panthermedia
W związku z niedostateczną podażą mleka, jego przetworów i wynikających z tego niedoborów wapnia i witaminy B2 zalecane jest zwiększenie spożycia omawianych produktów z 2-3 porcji na dobę, które są zalecane dla ogółu ludzkości do 3 – 4 porcji dziennie dla kobiet w ciąży.
Za jedną porcję produktów mlecznych uznaje się: szklankę mleka, jogurtu, kefiru, 2 plastry żółtego sera.