Właściwy sposób odżywiania połączony z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, aktywnością fizyczną oraz brakiem nałogów należy do czynników wpływających na płodność kobiety i mężczyzny.
Wśród czynników żywieniowych wpływających na płodność wyróżnia się: niewłaściwie zbilansowaną dietę z nadmiarem węglowodanów prostych, tłuszczów i białka, niedobór witamin z grupy B, składników mineralnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oraz nadużywanie alkoholu.
Niezbilansowana dieta a płodność
Niewłaściwie zbilansowana dieta zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Do potencjalnych czynników wpływających na zaburzenie procesu owulacji zalicza się dietę bogatą w węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym.
Taki sposób żywienia charakteryzuje się zwiększonym spożyciem produktów z białej mąki, z niską zawartością błonnika, słodyczy, ciast, napojów słodzonych. Kolejnym czynnikiem jest dieta bogata w tłuszcze oraz izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te występują w margarynach twardych, tłuszczach piekarniczych, żywności fast-food, wyrobach cukierniczych, czekoladowych, krakersach. Kwasy tłuszczowe trans mogą decydować o długości ciąży i rozwoju ośrodkowego układu nerwowego.
Nadmiar białka pochodzącego z produktów zwierzęcych również wpływa na zaburzenie owulacji. Zmiana białka zwierzęcego na białko pochodzące z produktów roślinnych może korzystnie wpłynąć na płodność poprzez poprawę wrażliwość tkanek na insulinę.
Niedobór żelaza i kwasu foliowego – zagrożenie dla matki i dziecka
Niedobór żelaza przyczynia się do rozwoju niedokrwistości, która według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest jednym z poważnych problemów zdrowotnych na świecie zwiększających ryzyko chorób u matki i płodu.
W celu zapobiegania niedoborowi żelaza ważne jest dostarczanie w codziennej diecie produktów będących jego źródłem: mięsa, ryb, jaj, warzyw zielonych oraz witaminy C (warzywa, owoce), która ułatwia przyswajanie żelaza. Ze względu na profilaktykę wad cewy nerwowej zalecane jest suplementacja kwasu foliowego oraz zwiększone spożycie produktów będących źródłem folianów: warzyw liściastych, brokułów, kalafiora, orzechów, nasion i owoców.
W jaki sposób wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na płodność?
Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 są również bardzo ważnym składnikiem pokarmowym wpływającym na płodność. Z kwasu linolowego powstają eikozaniody regulujące wpływ podwzgórza i przysadki mózgowej na prawidłowy rozwój, dlatego niedostateczna podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może wpływać na zaburzenie funkcji płciowych. Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w olejach roślinnych, z kolei omega-3 w rybach, owocach morza, orzechach.
Czy nadmierne spożywanie alkoholu może mieć wpływ na płodność?
Spożywanie alkoholu, szczególnie w dużych ilościach, zwiększa ryzyko zaburzeń hormonalnych skutkujących zaburzeniami owulacji i miesiączkowania. U mężczyzn wykazuje niekorzystny wpływ na jakość plemników: obniża szybkość ich poruszania oraz uszkadza ich strukturę. Ponadto alkohol jest niebezpieczny dla płodu, jest przyczyną FAS – płodowego zespołu alkoholowego.
fot. panthermedia
Zastosowanie się do zasad właściwego odżywiania stanowi podstawę odpowiedniego przygotowania organizmu kobiety do ciąży. Zbilansowana podaż składników odżywczych zapewnia normalizację masy ciała oraz pozwala na unikniecie niedoborów pokarmowych, szczególnie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, folianów i żelaza.