Reklama:

Niedożywiona matka to niedożywione dziecko

UNICEF Polska

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Niedożywiona matka to niedożywione dziecko

Shutterstock

Depresja w ciąży

W wielu częściach świata kobiety jedzą jako ostatnie tylko dlatego, że są... kobietami. Takie podejście do norm społeczno-kulturowych w połączeniu z ubóstwem, konfliktami zbrojnymi i zmianą klimatu powodują, że z powodu niedożywienia, niedoboru minerałów lub anemii cierpi na świecie miliard kobiet i dorastających dziewcząt. To problem międzypokoleniowy, tworzący cykl, w którym dziecko urodzone przez niedożywioną matkę samo też jest bardziej narażone na ten problem i wynikające z niego konsekwencje dla zdrowia, wzrostu i przyszłego rozwoju.

Reklama:

Prawidłowe odżywianie ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia kobiet oraz dziewcząt. Dobrze odżywione, zdrowe kobiety mają większą szansę na niezagrożone ciąże. Z kolei większe bezpieczeństwo matek w tej dziedzinie silnie determinuje przeżycie, wzrost i rozwój ich dzieci, długofalowo wpływając na odżywienie i zdrowie w późniejszych okresach życia i kolejnych pokoleniach.

Podczas ciąży kobiety potrzebują więcej składników odżywczych, aby wspierać własne zdrowie i właściwy rozwój organizmów ich dzieci. Dowody są jasne: niewystarczające spożycie składników odżywczych przed i w trakcie ciąży oraz podczas karmienia piersią ma wyniszczające, a nawet śmiertelne konsekwencje dla kobiet i ich dzieci. Niedokrwistość i niedobory mikroelementów zwiększają prawdopodobieństwo śmierci kobiety podczas porodu, a także urodzenia martwego dziecka, niskiej masy urodzeniowej, śmierci w pierwszym miesiącu życia, zahamowania wzrostu lub wyniszczenia w dzieciństwie oraz rozwoju powikłań zdrowotnych w wieku dorosłym.

Tymczasem, utrzymujące się różnice w dostępie do niezbędnych składników odżywczych są niezwykle szkodliwe dla kobiet i dorastających dziewcząt. Wynika to nie tylko z warunków ekonomicznych, zagrożenia konfliktami zbrojnymi, kryzysu uchodźczego czy konsekwencji zmian klimatu. Także normy kulturowe obowiązujące w wielu regionach powodują, że kobiety w swoich rodzinach jedzą ostatnie – po mężu, jego rodzicach i dzieciach. Ze względu na narzuconą im rolę żon i matek, dziewczynki wcześnie przejmują większość obowiązków domowych i opiekuńczych. Nie mogą decydować o żadnym aspekcie swojego życia, nawet o tym kiedy i co zjedzą. Wczesne małżeństwa i ciąże w wieku nastoletnim tylko pogłębiają ten problem.

Żadna kobieta ani dorastająca dziewczynka nie powinna być pozbawiona prawa do najwyższego możliwego standardu opieki i odżywiania, zwłaszcza w czasie ciąży. Jest to szczególnie istotne w krajach o niskim i średnim dochodzie, gdzie nie mają one dostępu do zdrowej diety i wysokiej jakości usług, w tym skutecznej suplementacji mówi Renata Bem, Dyrektor Generalna UNICEF Polska.

Poprawa dostępności i jakości odżywiania kobiet jest niezbędna do zmniejszenia śmiertelności i niedożywienia dzieci oraz osiągnięcia równości płci. Inwestycje w żywienie kobiet i dorastających dziewcząt nie tylko zmniejszają poważne ryzyko śmiertelności kobiet w ciąży i ich niemowląt, ale pozwalają dzisiaj i w przyszłości w pełni wykorzystać ich potencjał dodaje.

Kluczowe fakty:

  • 1 mld dorastających dziewcząt i kobiet cierpi na niedożywienie i niedobory składników odżywczych lub anemię.
  • 32 mln kobiet w ciąży ma anemię – głównie z powodu niedoborów żelaza i innych niezbędnych mikroelementów w diecie.
  • Problem niedowagi dotyka na świecie 154 mln kobiet (20-49 lat) i prawie 49 mln dziewczynek (10-19 lat).
  • Z niedożywieniem zmaga się prawie 7 mln kobiet w ciąży i karmiących piersią w 12 krajach najciężej dotkniętych kryzysem żywnościowym związanym z pandemią COVID-19.
  • Prawie trzy czwarte noworodków w Azji Południowej i Afryce Subsaharyjskiej przychodzi na świat ze zbyt niską wagą urodzeniową – w tych regionach ponad dwie trzecie kobiet ma niedowagę.

Walka z niedożywieniem powinna być kompleksowa i zaczynać się od kobiet. Niedokrwistość żywieniowa i niedobory mikroelementów stanowią poważne zagrożenie dla ich życia i zdrowia. Są to też kluczowe czynniki powodujące niską masę urodzeniową i złe odżywianie niemowląt i małych dzieci.

Ważne jest, aby kobiety w ciąży i dorastające dziewczęta wszędzie na świecie mogły realizować swoje prawo do dobrego odżywiania i miały równy dostęp do zdrowej diety i wysokiej jakości usług opieki przedporodowej.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Ciąża

Ciąża
Czy jest możliwość zajścia w ciążę przez „ocieranie się” gdy on miał tylko spodenki dresowe a ja spodnie cienkie piżamowe i majtki? Czy plemniki mogły przejść przez ubrania i spowodować zapłodnienie?
Ciąża
Czy podczas ciąży można uprawiać seks oralny? Lub inną formę seksu?
Proszę o pomoc
Witam mam pytanie biorę tabletki antykoncepcyjne byłam na,antybiotyku i po skończonej *** antybiotykowej 4 dni po uprawiałam sex okres mialam 03.03 stosunek byl 19.03 test robiłam w dniu 07.04 ( nega...
gość
Plastry evra
Od października stosuje plastry antykoncepcyjne evra. Zamiast zrobić tydzień przerwy nakleiłam kolejny plaster. Po kilku dniach zaczęłam plamić na brązowo.. dziś jest drugi tydzień takiego plamienia....
Szansa na ciążę
Witam na chwilę obecną mam straszne zamieszanie w głowie i nie wiem co mam zrobić.W dni płodne mój partner miał sperma na palcach , wytarł ją i po 20 minutach włożył mi palca w pochwe ( tylko raz i w...
Brak krwawienia z odstawienia
Mam pytanie Powinnam dostać w zeszłym tygodniu krwawienia z odstawienia, jednak nie dostałam mimo, że rozpoczęłam już kolejny blister. W zeszłym miesiącu zdażyło mi się nie wziąć tabletki, w dodat...
Reklama:
Reklama: