W ciąży istotne jest unikanie używek czy nadmiernego przeciążania się, ale i odpowiednie żywienie. Pacjentki ciężarne niejednokrotnie starają się dbać o urozmaicony jadłospis, czasami jednak popełniają one pewne błędy. Jednym z nich jest jedzenie za dwoje, gdzie tak naprawdę przyszła mama powinna jeść dla dwojga. Co jeszcze jest ważne i jak tak naprawdę powinien wyglądać jadłospis w pierwszym trymestrze ciąży?
Spis treści:
- Dieta w I trymestrze ciąży – nie jedz za dwoje, a dla dwojga
- Dieta w I trymestrze ciąży – zadbaj o urozmaicony jadłospis
- Dieta w I trymestrze ciąży – ciążowe dolegliwości
- Dieta w I trymestrze ciąży – witaminy i mikroelementy
- Dieta w I trymestrze ciąży – nawodnienie organizmu
- Dieta w ciąży – produky, których należy unikać
- Dieta w ciąży – używki
Dieta w I trymestrze ciąży – nie jedz za dwoje, a dla dwojga
Pierwszy trymestr ciąży to tak naprawdę czas, w którym pacjentka może w ogóle nie zdawać sobie sprawy z tego, że spodziewa się dziecka – sygnałem przemawiającym za koniecznością wykonania testu ciążowego może być, zauważane po pewnym czasie, zatrzymanie miesiączki. Jak najbardziej wraz z zaawansowaniem ciąży pacjentka powinna spożywać więcej posiłków, w początkowym jednak jej okresie zwiększenie ilości przyjmowanych pokarmów… zdecydowanie nie jest konieczne. Ogólnie spodziewany przyrost masy ciała w pierwszym trymestrze ciąży wynosi około 1-2 kg – pacjentki nie muszą więc tak naprawdę starać się spożywać więcej pokarmów niż przed zajściem w ciążę. Ważne jest jednak to, jakie produkty znajdują się wtedy na ich talerzach.
Dieta w I trymestrze ciąży – zadbaj o urozmaicony jadłospis
Co jeść w pierwszym trymestrze ciąży? Takie pytanie zadaje sobie niejedna pacjentka, która dopiero co dowiedziała się o zajściu w ciążę. Ogólnie ważne są pewne podstawowe zasady zdrowego żywienia – wspomóc się można piramidą żywieniową, według której podstawowymi przyjmowanymi produktami powinny być te, które zawierają węglowodany złożone oraz owoce i warzywa. Pacjentkom zalecić można sięganie po chude mięso (np. drób), ryby, ale i niskotłuszczowy nabiał.
Dieta w I trymestrze ciąży – ciążowe dolegliwości
Dla części kobiet pierwszy trymestr ciąży bywa najtrudniejszy – zdarza się, że to właśnie wtedy zmagają się one z różnymi ciążowymi dolegliwościami, takimi jak m.in. nudności, wymioty czy zaparcia. Naturalne jest to, że kobieta, którą ciągle mdli, może mieć zmniejszony apetyt – ważne ze względu na rozwój dziecka jest jednak to, aby przyjmowała ona posiłki regularnie. Ogólnie ciężarnym można zalecić, aby jadły one mniejsze niż zazwyczaj porcje, ale częściej – taki prosty zabieg można naprawdę w znaczącym stopniu ograniczyć mdłości czy wymioty.
Dieta w I trymestrze ciąży – witaminy i mikroelementy
Jedną z istotniejszych dla ciężarnych substancji jest kwas foliowy – jego suplementacja zmniejsza ryzyko m.in. wad cewy nerwowej u dziecka. Znaleźć go można m.in. zielonych warzywach, ogólnie jednak wchłanianie kwasu foliowego z pokarmów jest niestety niewielkie i dlatego powinno się suplementować tę substancję przed zajściem w ciążę, a potem również i w ciąży.
Ciężarne powinny dostarczać do organizmu odpowiednie ilości jodu, którego źródłem są m.in. ryby. Niezbędne do prawidłowej czynności układu krwiotwórczego znaleźć można w mięsie i jajach, źródłem wapnia mogą być z kolei mleko i przetwory mleczne. Kolejną ważną dla ciężarnych substancją są kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują oleje roślinne oraz ryby morskie.
Dieta w I trymestrze ciąży – nawodnienie organizmu
Nawet te ciężarne, które wyjątkowo dbają o swoją dietę, nierzadko zapominają o jednym ważnym aspekcie – odpowiednim przyjmowaniu płynów. Dobre nawodnienie organizmu uchroni przed odwodnieniem, ale i umożliwi utrzymanie wód płodowych w niezbędnej ilości. Ciężarne powinny ostatecznie przyjmować 2 do nawet 3 litrów płynów dziennie nie tylko w pierwszym trymestrze ciąży – wlicza się w to oczywiście woda przyjmowana wraz z pokarmami. Warto tutaj podkreślić, że tak jak i dla innych pacjentów, tak i dla ciężarnych najlepszym płynem pozostaje woda mineralna.
Dieta w ciąży – produky, których należy unikać
Przyszłe mamy zastanawiają się również nad tym, które produkty są dla nich przeciwwskazane. Ze względu na ryzyko zarażenia salmonellą pacjentki nie powinny jeść surowych jaj, unikać one powinny także – w związku z możliwością zarażenia toksoplazmozą – surowego mięsa czy ryb. Niezalecane jest także spożywanie produktów z niepasteryzowanego mleka.
W obecnych czasach nawet i wiele pacjentek ciężarnych żyje niestety w bardzo szybkim tempie, co wpływa ostatecznie na ich nawyki żywieniowe – zdarza się, że sięgają one po gotowe dania obiadowe czy produkty typu fast food. Takowe posiłki, jak nietrudno się domyślić, nie są polecane przyszłym mamom – są one zwykle wysoko przetworzone, a do tego mogą zawierać rozmaite konserwanty, które ogólnie mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia ciężarnej i ostatecznie również jej dziecka.
Dieta w ciąży – używki
Teoretycznie wszyscy o tym wiedzą, w praktyce jednak nadal można spotkać na ulicy kobiety w wyraźnie zaawansowanej ciąży, które chociażby palą papierosy. Picie alkoholu w ciąży – tak naprawdę w dowolnej ilości – zwiększa ryzyko wystąpienia alkoholowego zespołu płodowego (FAS), palenie papierosów stanowi z kolei czynnik ryzyka porodu przedwczesnego, poronienia, jak i przyjścia na świat dziecko o obniżonej masie ciała. W ciąży pacjentki powinny unikać tych oczywistych, ale i nieoczywistych używek – niewskazane jest chociażby to, aby kobiety ciężarne spożywały zawierające znaczne ilości kofeiny napoje energetyczne.