Prawidłowe odżywianie kobiety karmiącej piersią jest bardzo istotne. Istnieje szereg poglądów na temat prawidłowego odżywiania kobiet karmiących - jedni głoszą by jeść wszystko, inni by jeść tylko potrawy gotowane (bez przypraw oraz innych dodatków). Którą dietę wybrać? Jakie produkty można jeść podczas karmienia piersią?
Dieta mamy karmiącej piersią
Podczas karmienia noworodka piersią (zwłaszcza w pierwszych tygodniach jego życia) nie powinniśmy eksperymentować z pokarmami. Jeśli nie wiemy, które produkty i napoje są bezpieczne dla dziecka i w jaki sposób je przygotowywać powinniśmy udać się po poradę do położnej, lekarza prowadzącego, pediatry bądź dietetyka. W chwili obecnej panują bardzo sprzeczne poglądy na temat odżywiania się kobiet karmiących piersią. Pierwszy obóz twierdzi, iż „kobiety powinny jeść wszystko i z niczego nie rezygnować” drugi zakłada, że „wolno jeść tylko wybrane produkty, gotowane, niesolone, a co ważne unikać słodyczy”.
Dieta karmiącej piersią mamy powinna być bogata w składniki odżywcze oraz witaminy a także zróżnicowana. Pamiętajmy o tym, by odżywiać się rozsądnie, by mieć siłę, kondycję, odporność ale także laktację. Ważne jest to, by wykluczyć ze swojej diety składniki, które mogą doprowadzić do alergii; nowe składniki należy wprowadzać stopniowo. To pozwoli nam na zaobserwowanie jak zachowuje się nasze dziecko po karmieniu i czy w naszej diecie powinien być obecny dany składnik.
Warto wiedzieć o tym, że układ pokarmowy naszego dziecka jest bardzo wrażliwy w pierwszym miesiącu życia. Jest on jeszcze niedojrzały a proces trawienia przebiega dłużej i wymaga dużego wysiłku. W związku z powyższym nowe produkty należy do swojej diety wprowadzać zasadą „małych kroczków”.
W diecie karmiącej mamy powinny znajdować się:
- warzywa (marchew, seler, pietruszka, buraczki, dynia),
- mięso świeże drobiowe (najlepiej gotowane),
- świeże ryby (nie mogą być smażone ani pieczone),
- ryż,
- makaron,
- ziemniaki,
- pieczywo białe, po jakimś czasie można wprowadzić pieczywo ciemne, pełnoziarniste, żytnie,
- owoce, które powinny być wprowadzane stopniowo (jabłka, banany, gruszki, morele),
- jogurty naturalne, półtłusty twarożek, serki waniliowe,
- naleśniki, najlepiej by nie były smażone na oleju,
- biszkopty, budyń,
- biała czekolada,
- pieprz, bazylia, tymianek, sól,
- herbaty: zielona oraz czerwona.
Każda kobieta powinna pamiętać o tym by się nie przejadać. Po włączeniu nowego pokarmu należy obserwować czy np. na skórze dziecka nie pojawiły się zmiany, bądź czy dziecko nie dostało biegunki. Jeśli niepokojące objawy utrzymywałyby się dłużej należy zgłosić się do specjalisty.
Niektórych produktów kobieta karmiąca piersią powinna unikać. Wśród nich znajdują się: orzechy, miód, czekolada, kakao, ryby wędzone, ser żółty, truskawki, sery dojrzewające oraz porzeczki.