Reklama:

Prosze Forumowiczow o Pomoc!!!!!!!! (16)

Forum: Choroby tarczycy

gość
25-04-2012, 09:47:17

Bardzo prosze Forumowiczow o pomoc i informacje,chodzi mi o forum o chorobach tarczycy.Okolo 18 lat temu mialam operowana tarczyce.Mialam wowczas niedoczynnosc i nadczynnosc razem w jednym.Teraz ,po tylu latach,czekala mnie operacja kregow szyjnych (!).Lekarze,aby moc operowac kregi szyjne ,kazali mi wpierw zrobic " porzadek" z tarczyca.Na poczatku wrzesnia 2011 mialam zatem operacje tarczycy po raz drugi.Mam ja prawie w calosci wycieta.A pod koniec pazdziernika 2011operowano mi kregoslup szyjny.Od tego czasu biore lek : L-Thyrox Hexal 100 qu w tabletkach 1 raz dziennie. Niesamowicie przytylam.I jestem przerazona! Co jest nie tak!? Pani doktor powiedziala mi ze : jesli NIE BRALABYM tego leku to wtedy bym tyla ,wiec dlaczego tyje? Lek biore! Moze powinnam inny lek brac? Albo dawke inna? Dlaczego tyje!? Nie moge juz wejsc we wiele swoich rzeczy! Wygladam okropnie! Prosze ,doradzcie mi cos!! Nigdy nie tylam!! Prosze o pomoc,bo oszaleje!!! Gina.
gość
25-04-2012, 17:42:59

Halo,nie ma nikogo!? Wszycy wyzdrowieli ?Gina.
Komentatorka
26-04-2012, 19:42:58

Witaj,ja też mam chora tarczyce-choroba Hashimoto.Biorę lek Euthyrox w dużej dawce ale moja waga też jest bardzo duża.Jedynie co Ci mogę doradzić to to co sama robię,ćwiczenia w miarę możliwości,nawet zwykły spacer się przyda.I przede wszystkim dieta!!Zero chleba,ziemniaków,makaronu.
Warzywa ,owoce,jogurty,maślanki,mięso gotowane i duużo wody.Musisz koniecznie przestrzegać diety bo tabletki na nic się zdają.Mój endokrynolog twierdzi że przy obecnym stanie tsh nie powinnam mieć kłopotów z wagą a tym bardziej z cholesterolem.A niestety jest na odwrót dlatego ostro wzięłam się za walkę z wagą.Na początku nie jest to takie proste wszystko takie mdłe,ale wystarczy z głową przyprawić i dobrać i jest ok.
A co do niemieszczenia się w rzeczy znam to,ale mam nadzieję że uda mi się zrzucić parę zbędnych kilogramów i Tobie też
Pozdrawiam
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
gość
26-04-2012, 22:53:10

Cześć. Wiesz co muszę ci powiedzieć , abyś nie przejmowała się wyglądem. każda choroba powoduje w pacjencie zmiany. Agnieszka ma rację ,że należy zwracać uwagę na to co się je, przestrzegać diet. Wiadomo,że skusi człowieka na coś słodkiego, ale to kochana nie jest powód do niepokoju.
gość
27-04-2012, 07:23:07

No i prosze ! Komputer plata mi figle! co kliknelam ,to napisana odpowiedz poszla w powietrze! Dzieki,ze ktos odpowiedzial! ´Dla mnie tycie to koniec swiata! Totalny! Nawet po 4 dzieci zawsze trzymalam linie !Teraz mam zabiegi akupunktury,3 razy w tygodniu.Razem 10 zabiegow.nawet fajne to klucie igielkami ! Wiec idac do lek ,ide DO lekarza (2 km) pieszo ale spowrotem juz autobusem.Mowicie nie jescchleba! Kartofli ! Ja jestem chlebowiec.Obiad bez ziemniakow to dla mojego przyjaciela nie obiad,i miesko do tego musi byc.Corka nie zje za Boga zadnego kalafioru,brokoli czy papryki. Jak mam wiec przygotowywac posilki ?! Dla kazdego robic co innego?To kasy nie starczy! Dziewczyny! O matko jedyna! Dieta?! Brrrr.Po pierwszej operacji tarczycy ,20-cia lat temu ,nie mialam problemow z tyciem i nie musialam miec diety a teraz...Myslalam ze moze lek mam zle dobrany...Nie zalamujcie mnie...Musi cos innego byc!... Gina.
gość
28-04-2012, 08:06:45

Gina jest ratunek dla ciebie!!!
Figle migle jak najwiecej, mniej osiadly tryb zycia a polowe ziemniaczkow oddaj dzieciom, najlepiej chorym. W ramach cwiczen fizycznych praca przy zbieraniu truskawek, zadna praca nie hanbi.
Powodzenia
gość
28-04-2012, 15:45:27

gina5011 2012-04-25 11:47:17 Bardzo prosze Forumowiczow o pomoc i informacje,chodzi mi o forum o chorobach tarczycy.Okolo 18 lat temu mialam operowana tarczyce.Mialam wowczas niedoczynnosc i nadczynnosc razem w jednym.Teraz ,po tylu latach,czekala mnie operacja kregow szyjnych (!).Lekarze,aby moc operowac kregi szyjne ,kazali mi wpierw zrobic " porzadek" z tarczyca.Na poczatku wrzesnia 2011 mialam zatem operacje tarczycy po raz drugi.Mam ja prawie w calosci wycieta.A pod koniec pazdziernika 2011operowano mi kregoslup szyjny.Od tego czasu biore lek : L-Thyrox Hexal 100 qu w tabletkach 1 raz dziennie. Niesamowicie przytylam.I jestem przerazona! Co jest nie tak!? Pani doktor powiedziala mi ze : jesli NIE BRALABYM tego leku to wtedy bym tyla ,wiec dlaczego tyje? Lek biore! Moze powinnam inny lek brac? Albo dawke inna? Dlaczego tyje!? Nie moge juz wejsc we wiele swoich rzeczy! Wygladam okropnie! Prosze ,doradzcie mi cos!! Nigdy nie tylam!! Prosze o pomoc,bo oszaleje!!! Gina.
Bieganie, jazda na rowerze, gimnastyka w domu, ogranicznie jedzenia i kapsułki z zieloną herbatą, dostepne w aptece lub zielarskim-niedrogie. No bo z leku niestety nie możesz zrezygnować lub zamienić na inny. Niestety tak jest z lekami "coś za coś".
gość
30-04-2012, 12:43:47

Gina uwierz w siebie i zacznij powoli zrzucać Twoje ciałko. Wiem i zdaje sobie tego sprawę ,że łatwo nie będzie.Dla chcącego nic trudnego. Ja też mam za sobą chorobę , ale staram się być na bieżąco w ruchu. Na słoneczku byłam i dla mnie relaks to bieg po schodach , które mam w domu.W górę jest tak lekko.
gość
30-04-2012, 12:54:50

Grażynko. Powiem ci jedno,że ciało każdej kobiety się zmienia niezależnie od wieku czy od zażywania lekarstw.
Zacznij od wprowadzenia zmian i dla pewności zapytaj się lekarz czy dietetyczka ma ci zmienić dietę lub zaproponować zestaw ćwiczeń dostosowany do ciebie.
Nie obawiaj się zadawania pytań lekarzowi prowadzącemu, nawet jeśli będziesz znała odpowiedź na swoje pytania:)
Pamiętaj jesteśmy tu na portalu , aby sobie pomagać, wspierać, doradzać. Agnieszka ma szerszy zakres wiedzy
w tym temacie przyznam. Daje sobie dobre rady:)
Można-można.Wystarczy tylko chcieć:)
gość
01-05-2012, 21:07:47

Hej,witam.Dobrze ze jestescie! Wole was popytac nizeli pytac lekarza!Byl czas ,kiedy chcialam juz wylogowac sie na zawsze z portalu .Glupio sie poczulam ,gdy na forum :choroby i leczenie kregoslupa ,po OP kregoslupa szyjnego,chcialam podpytac forumowiczow,jak z sexem po operacji kregoslupa szyjnego,to niestety,wpierw zadrwiono ze kobieta i o " takie rzeczy pyta! "I odeslano mnie do lekarza bym sie pytala.A sex ma scisly zwiazek z kregoslupem,bo nie lezy czlowiek cicho jak kloda,tylko tez sie rusza,a ja mam za soby wlasnie Op kregoslupa szyjnego.teraz mam te problemy z tarczyca.Mam nadzieje ze Wy mnie nie wykpicie i nie odeslecie ze wszystkimi pytaniami do lekarzy.Czasem trudno mi zniesc ,gdy lekarz patrzy na mnie jak na kopnieta!Nie wiem czy se dam rade z dieta!U mnie lubia dobrze w dom u i tluso ,no ,moze nie AZ tak tlusto-zjesc,ale lepiej "idzie"smarzone niz gotowane...Odczuwam bole dolnego odcinka kregoslupa( ten JESZCZE nie jest operowany),chodze na akupunkture,ale chyba nie pomaga...Wszystko do kupy zebrane ,to troche duzo... Nie sadzicie? Gina.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: