Reklama:

Opuchlizna koło łechtaczki (16)

Forum: Ginekologia - specjalista radzi, dla pacjentki

gość
21-03-2025, 17:17:23

Chciałabym się poradzić w pewnej dolegliwości. Otóż jakiś miesiąc temu zaczęło mnie swędzieć w okolicach intymnych (zarówno w okolicach wejścia do pochwy, jak i łechtaczki). Oczywiście trochę to 'drapałam', bo ciężko tego nie robić. Jako, że zaraz miałam dostać okres, to stwierdziłam, że po jego zakończeniu od razu idę do ginekologa. Tak zrobiłam. Jednak dzień przed wizytą postanowiłam przyjrzeć się okolicom łechtaczki i zauważyłam tam zaczerwienienie z jednej strony i obrzęk. Jedna lekarka stwierdziła, że to opryszczka (bo znalazła jakąś krostę również na wardze sromowej i powiedziała, że jej to wygląda na powikłania 'przenoszonej' opryszczki i mam brać Heviran), a druga przeczytała w historii pacjenta, że poprzednia zdiagnozowała opryszczkę, to zerknęła tylko 0,01 sekundy na wskazane miejsce i powiedziała 'no wirus to wirus' 😬🫠 cokolwiek to miało znaczyć. Pomijając fakt, że mój mąż jest moim jedynym partnerem seksualnym w życiu i ja dla męża również jedyną partnerką i używamy zawsze prezerwatyw.. nie wiem jak mogłabym zarazić się opryszczką narządów płciowych.. to chciałabym się tu poradzić, czy faktycznie jest to w ogóle możliwe, żeby zarazić się w inny sposób niż po prostu przez stosunek? i czy może to być jednak coś innego? Czekam na wizytę u trzeciego ginekologa, ale zaczynam już schizowac, że to jakiś rak sromu, czy coś takiego..
gość
21-03-2025, 17:21:15

Witaj, jeśli możesz zrób zdjęcie trochę w oddali, tutaj nie widać całego sromu. Tam z prawej strony też widać zmiany.
gość
22-03-2025, 12:13:28

Jasne. Ta zmiana po prawej stronie, to była jakaś boląca krosta z ropą po goleniu (zaczęła mi wychodzić dwa dni temu), z której już dziś rano wszystko wylazło i została tylko ranka.

Lekarce bardziej chodziło o to, co jest z lewej. Taki nadmiar skóry po czymś co tam było.

No i ta łechtaczka.. dziś wygląda już inaczej (załączam aktualne zdjęcie). Zastosowałam Clotrimazol i tantum rosa do obmywania z zewnątrz. I nie wiem czy jest lepiej czy gorzej.
gość
22-03-2025, 12:15:14

Bez naciągania skóry.
gość
22-03-2025, 12:16:30

Tu widać ten nadmiar skóry z lewej strony.

Jakby co, ten biały nalot na wargach to resztki po probiotyku dopochwowym.
gość
22-03-2025, 14:56:04

W jakim jesteś wieku? Współżyjesz? Jest możliwość żebyś od kogoś coś złapała?
gość
22-03-2025, 15:05:10

Istnieje - wprawdzie niewielka - ale możliwość zarażenie się bez stosunku np. jeżeli u ginekologa nie została zachowana wystarczająca higiena, ale jeżeli się masturbujesz i wcześniej nie miałaś dokładnie umytych rąk (mogłaś coś przenieść np. z poręczy lub autobusu itp.), a właśnie - jeżeli chodzi o łechtaczkę to czasami robi się tak właśnie po masturbacji, ale nie wiem czy to Cię dotyczy
gość
22-03-2025, 15:23:51

gość 22-03-2025, 15:56:04
W jakim jesteś wieku? Współżyjesz? Jest możliwość żebyś od kogoś coś złapała?

Mam 31 lat. Współżyję i współżyłam tylko i wyłącznie z jednym partnerem. Mój partner również nigdy nie miał innej partnerki. Więc dlatego jest to dla mnie abstrakcja.
gość
22-03-2025, 15:27:43

gość 22-03-2025, 16:05:10
Istnieje - wprawdzie niewielka - ale możliwość zarażenie się bez stosunku np. jeżeli u ginekologa nie została zachowana wystarczająca higiena, ale jeżeli się masturbujesz i wcześniej nie miałaś dokładnie umytych rąk (mogłaś coś przenieść np. z poręczy lub autobusu itp.), a właśnie - jeżeli chodzi o łechtaczkę to czasami robi się tak właśnie po masturbacji, ale nie wiem czy to Cię dotyczy

Rozumiem. Można coś zrobić z tą łechtaczką? Bo przez to, że jest ta opuchlizna obok, to cały czas mi to stymuluje ją.. 🫣 a niestety tantum rosa mam wrażenie, że jeszcze bardziej ją podrażnia.
gość
22-03-2025, 17:16:28

Czy ta opuchlizna bardzo Ci doskwiera jeśli piszesz że odczuwasz stylizacje ? Jakieś konkretne objawy co dokładnie czujesz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: