Reklama:

oponiak mózgu (35)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
14-09-2011, 08:48:10

mój mąż jest po operacji oponiaka mózgu, i po radioterapii, histopatologia WHO II atypowy. co to oznacza, jakie są rokowania. Po walce o jego życie (7x6cm guz) po walce o jego mozliwość chodzenia, jestem na etapie strachu, obaw i panicznego lęku co bedzie dalej. jakie są możliwości, jak długo nie będzie odrastał, czy będzie wogóle odrastał, co kiedy zacznie odrastać? strasznie sie boję , mamy malutkie dzieci.
gość
22-09-2011, 19:23:23

W sierpniu 2009 roku usunięto oponiaka okolicy czołowej mojemu mężowi. Miał 6x6 cm i też z histopatologi wyszedł II stopień atypicum. Potem mąż miał 6 tygodniową radioterapię. Jak na razie czuje się dobrze, teraz co pół roku wykonuje rezonans magnetyczny i jak na razie jest ok. Nic niepokojącego się nie dzieje, nie odrasta. Jeżeli guz był usunięty w całości, tak jak u mojego męża to powinno być wszystko ok.
gość
25-09-2011, 12:57:17

Myśle ze bedzie oki ale nie napewno nigdy nei ma pewnosci ze oponiak pojawi sie na nowo.Tak jak piszesz kontrolne badania jak naczesciej ie da i nie lekcewazyc tego
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
16-09-2012, 16:42:36

Ja również jestem po operacji oponiaka atypowego 8x6x5cm (lat 27) niestety usunieto tylko połowę ponieważ groził całkowity paraliż, za parę lat będzie można usunąć resztę, obecnie jestem po 6-tygodniowej radioterapii celem zmniejszenia guza. Modlę siętylko o to by się nie powiększał:/
gość
19-09-2012, 09:57:38

Jestem po dwóch operacjach oponiaka.po drugiej peracji nie widzę całkowicie na prawe oko i mam paraliż częśi głowy.
gość
28-09-2012, 13:06:20

A czy ktoś z Was po niecałkowitym usunięciu oponiaka miał radiotrerapię? Jak się czuliście?
gość
11-11-2012, 22:35:38

Tak, ja mialam radioterapię ponieważ usunięto mi tylko połowę guza, na początku było ok, ale w 3 tygodniu opadłam z sił, brak apetytu, zaczęły wypadać włosy, zaczęłam brać sterydy na wzmocnienie. Niby bylo ok, mialam dużo siły, ale po zakonczeniu radioterapii i odstawieniu sterydów było fatalnie:/ Bóle stawów, głowy do tego przytyłam 10kg:/ Minęło po 2-3 tygodniach. Troszkę jeszcze nogi bolą i waga nadal ta sama;/
gość
23-02-2013, 19:38:01

witam.mam oponiaka.mały,łatwy ponoć do zoperowania.jeden neurochirurg mówi żeby nie operować bo po co ingerować skoro nie ma obiawów,obserwować,zoperować można zawsze.drugi: zoperować,zawczasu,puki mały,puki nie daje objawów...
co robić?
gość
02-03-2013, 11:08:49

prosze podajcie mi dobrego neurochirurga w Warszawie,moja znajoma ma stwierdzonego oponiaka
gość
23-03-2013, 21:29:10

Jeśli chodzi o dobrego neurochirurga w Warszawie to polecam Profesora Andrzeja Koziarskiego. Byłem dwa razy przez niego operowany i mimo że mnie uprzedzał że mogę nie chodzić to chodzę i jestem prawie w pełni sprawny. Jest to ,moim zdaniem i nie tylko moim, znakomity neurochirurg od głowy, czyli oponiaki, przysadki, itp. Polecam też szpital, na ul. Szaserów, Wojskowy Instytut Medyczny, w którym operuje i kieruje kliniką neurochirurgi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: