Reklama:

Dni płodne a nieregularny okres (7)

Forum: Infekcje intymne

gość
04-03-2015, 19:15:08

Witam,mam pytanie jak mam obliczyć dni płodne jeśli okres występuje nieregularnie przeważnie jest to 28-31 dni, ostatnie trzy miesiące wystąpił 22.12,23.01,28.02 słyszałam o metodzie obserwacji śluzu jak mam to rozumieć, jeśli śluz zacznie sie pojawiać to prawdopodobnie sa to dni płodne? Jak najlepiej stwierdzić,ze ma sie dni płodne,przy nieregularnych miesiaczkach? czy ten sluz zawsze występuje,czy moze sie tak zdarzyć,ze pomimo tego,ze nie wystąpił można mieć dni płodne?juz sie gubię w tym
Komentatorka
05-03-2015, 12:12:03

Dni płodne mogą występować już na około 7 dni przed owulacją, ze względu maksymalny czas życia plemników i do dwóch dni po niej, ze względu na maksymalny czas przeżycia komórki jajowej. Średnio plemniki żyją krócej, około 72 godzin, jednak maksymalny czas to aż tydzień, natomiast komórka jajowa przeciętnie 12-24 godziny.
Metoda kalendarzowa (Ogino-Knausa) antykoncepcji opiera się na wyznaczeniu dni płodnych u kobiet miesiączkujących nieregularnie po uwzględnieniu najkrótszego i najdłuższego cyklu w poprzednim roku miesiączkowania. Pierwszy dzień okresu płodnego obliczamy odejmując 20 dni od liczby dni najkrótszego cyklu w ciągu ostatniego roku. Ostatni dzień płodny obliczamy odejmując 11 dni od liczby dni najdłuższego cyklu w ciągu ostatniego roku. Czyli przykładowo u kobiety u której najdłuższy cykl wynosił 35 dni (styczeń-luty) a najkrótszy 28:
- pierwszy dzień okresu płodnego: 28-20=8
- ostatni dzień okresu płodnego: 35-11=24
Czyli uznaje się że okres płodny występuje u tej kobiety między 8 a 24 dniem cyklu. Wadą tej metody jest długi okres wstrzemięźliwości płciowej u kobiet z nieregularnymi cyklami. Nawet przy zastosowaniu powyższych obliczeń wskaźnik Paerla dla tej metody wynosi 20-24. Czyli na 100 kobiet stosujących tę metodę antykoncepcji przez rok nawet 24 zajdzie w ciążę.
Metoda Billingsów, czyli obserwacji śluzu polega na analizie zmian zachodzących w organizmie kobiety w trakcie cyklu miesiączkowego. Bezpośrednio po miesiączce może występować okres suchy, brak wydzieliny lub przez kilka dni pojawia się lepka, gęsta i skąpa wydzielina. Przed owulacją śluz jest jasny, gładki, śliski, przezroczysty i daje się wyciągnąć w nitki. Towarzyszy mu uczucie wilgotności w okolicy zewnętrznych narządów płciowych. Pojawia się on na około 6 dni przed owulacją. Wiąże się z występowaniem dni płodnych. Bezpośrednio po owulacji znów staje się gęsty, lepki i nieprzejrzysty. Czasami również zanika zupełnie i nie występuje już aż do miesiączki. Obraz ten ulega zmianom w przypadku występowania infekcji intymnych. Wymaga od kobiety wnikliwej, najlepiej kilkumiesięcznej obserwacji śluzu.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
05-03-2015, 14:15:21

Treść zablokowana przez moderatora

gość
24-10-2017, 10:53:11

Dobrze sobie radzę z testem Ovu control, badanie zajmuje parę chwil, sam aparat mogę wziąć ze sobą zawsze i wszędzie, i też badanie jest wygodne higieniczne dyskretne.
gość
12-01-2018, 21:40:40

Dzień dobry
gość
12-01-2018, 21:42:26

Otóż jestem w 8 tygodniu ciąży i 3 dni wg usg cykle mialam nieregularne kiedy mogło dojść do zapłodnienia?
gość
20-09-2018, 18:22:30

Za mało danych by precyzyjne odpowiedzieć na takie pytanie, powinnaś wybrać się do ginekologa i tam na pewno uzyskasz odpowiedź https://ranking.abczdrowie.pl/s/ginekolog

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: