Reklama:

brak okresu po duphastonie (20)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
21-07-2009, 12:51:00

hej,
wiem, że temat duphastonu już był, jednak nie znalazłam w nim odpowiedzi na moje pytanie. Mam 21 lat i bardzo nieregularne miesiączki (cykl trwał do 80 dni). Ginekolog-endokrynolog przepisał mi duphaston na wyregulowanie - miałam brać od 18dc przez 10 dni, wtedy miała pojawić się miesiączka. Dokładnie tak się stało w poprzednim cyklu, miesiączka pojawiła się równo dzień po ostatniej tabletce. Teraz brałam duphaston drugi raz, jednak po ostatniej tabletce (13.07) okres nie pojawiła się do dziś. W 3 dniu brania tabletek wystąpiło plamienie, ale bardzo niewielkie - jasno brązowy śluz przez 1 dzień. Dodatkowo przytyłam jakieś 2 kg, pomimo tego, że teraz właśnie staram się zbić troszkę wagi... Czy jest to normalne? Czy powinnam czekać na okres z braniem kolejnej dawki duphastonu, czy liczyć to teraz jakoś inaczej? Niestety wyjeżdżam za parę dni na 2 tygodnie i nie uda mi się już pójść do mojego ginekologa.
Dodam jeszcze, że nie współżyłam z chłopakiem od kilku miesięcy także ciąża jest raczej niemożliwa.
m.
gość
21-07-2009, 12:55:00

A robil ci jakies badania poza przepisaniem duphasonu? Mysle ze w twim wypadku lepiej srawdzily by sie tabletki antykoncepcyjne na wyregulowanie okresu
gość
21-07-2009, 13:09:00

tak, miałam robione usg transwaginalne i tarczycy, oraz na FSH(4,08), LH(6,26) i prolaktynę 481 mlU/l. na usg wyszły "drobne pęcherzyki" także ja myślałam, że to może PCO, ale lekarz powiedział, że jestem zdrowa i kazał brać ten duphaston przez 4 miesiące.
gość
21-07-2009, 20:13:00

up
Początkująca
12-08-2009, 12:39:00

Ja miałam troche podobnie. Pierwszy raz jak piłam duphaston miesiaczke dostałam po kilku dniach. Drugie opakowanie tez byłoi wszystko oki.W lipcu skonczyłam brac kolejne opakowanie i miesiaczke mialam dostac 3-4 sierpnia i do tej pory nie dostałam. Boli mnie podbrzusze jak przed miesiaczka mam uplawy i nie wiem czy to ciaza czy nie????? staramy sie z mezem o dzidzie i wspólzylismy dosc czesto w lipcu mozna powiedziec ze codziennie ale czy to znaczy ze sie wkoncu udalo??? Robialm test ale wyszła jedna kreskaCo to wiec moze byc????? Dodam ze po duphastonie tyje bo jestem teraz na diecie i zamiast chudnac jak nie dopinam spodni i bluzek
malgoska58
Początkująca
12-08-2009, 12:40:00

Ja miałam troche podobnie. Pierwszy raz jak piłam duphaston miesiaczke dostałam po kilku dniach. Drugie opakowanie tez byłoi wszystko oki.W lipcu skonczyłam brac kolejne opakowanie i miesiaczke mialam dostac 3-4 sierpnia i do tej pory nie dostałam. Boli mnie podbrzusze jak przed miesiaczka mam uplawy i nie wiem czy to ciaza czy nie????? staramy sie z mezem o dzidzie i wspólzylismy dosc czesto w lipcu mozna powiedziec ze codziennie ale czy to znaczy ze sie wkoncu udalo??? Robialm test ale wyszła jedna kreskaCo to wiec moze byc????? Dodam ze po duphastonie tyje bo jestem teraz na diecie i zamiast chudnac jak nie dopinam spodni i bluzek
malgoska58
gość
02-08-2010, 10:22:20

Małgoska58 ja w takim razie mam podobna sytuacje jak Ty. Równiez staramy sie z mezem o dzidziusia, dostałam min. w tym celu Duphaston ( także po to by uregulowac miesiączke, bo nie widomo dlaczego nie mam jej juz od 2 ms.) skonczyłam 1 opakowanie 8 dni temu, a okresu nie widac. Boli mnie cały czas brzuch i jajniki ( szczególnie prawy), bolał mnie tez krzyz, poza tym mam obolałe sutki . Nie wspomne juz o nastroju, ale to moze byc spowodowane własnie ta cała sytuacją. Starałam sie nie nakrecac i traktowac to jako objawy przedmiesiączkowe, ale jej ciągle nie ma! robiłam test jakies 3 dni temu i była 1 kreska. Nie wiem juz co mam robic....
gość
17-08-2010, 13:08:56

Ja odstawiłam tabletki antykoncepcyjne w połowie czerwca. Po 6latach. Okres wystąpił tak jak zawsze w 7-dniowej przewie.
Kolejny okres powinien pojawić się w połowie lipca, ale niestety...
Po 2tyg po terminie spodziewanej miesiączki wybrałam się do lekarza, który po badaniu usg wykluczył ciąże i przepisał mi duphaston (10 tabletek) na wywołanie okresu.
Podeszłam do tego bardzo sceptycznie, poczekałam jeszcze tydzień ale okresu nadal nie było.
Skończyłam właśnie przyjmować te tabletki i nadal nic!! Już 3 dzień mija a ja nadal czekam...
Robiłam już kolejny test, ale niestety wyszedł negatywny.
W piątek idę na kolejną wizytę. mam nadzieję że coś się wyjaśni, jestem bardzo załamana tą sytuacją. Boje się że coś się ze mną dzieje niedobrego...
gość
24-07-2014, 09:32:37

Mam dokładnie to samo !!! Osttanią tabletkę wzięłam 14.07 i czekam. Z każdym dniem się nakręcam. Kilka dni temu zadzwoniłam do mojej ginekolog, która powiedziała, że ma prawo wystąpić do 2 tygodni. Ale jakoś nie czuję, żeby w ciągu tych kilku dni coś się zmieniło. Tym bardziej, że za tydzień jadę na wakacje na 2 tygodnie. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok:) Napisz czy coś się wyjaśniło :)
Gość 2009-07-21 14:51:00
hej,
wiem, że temat duphastonu już był, jednak nie znalazłam w nim odpowiedzi na moje pytanie. Mam 21 lat i bardzo nieregularne miesiączki (cykl trwał do 80 dni). Ginekolog-endokrynolog przepisał mi duphaston na wyregulowanie - miałam brać od 18dc przez 10 dni, wtedy miała pojawić się miesiączka. Dokładnie tak się stało w poprzednim cyklu, miesiączka pojawiła się równo dzień po ostatniej tabletce. Teraz brałam duphaston drugi raz, jednak po ostatniej tabletce (13.07) okres nie pojawiła się do dziś. W 3 dniu brania tabletek wystąpiło plamienie, ale bardzo niewielkie - jasno brązowy śluz przez 1 dzień. Dodatkowo przytyłam jakieś 2 kg, pomimo tego, że teraz właśnie staram się zbić troszkę wagi... Czy jest to normalne? Czy powinnam czekać na okres z braniem kolejnej dawki duphastonu, czy liczyć to teraz jakoś inaczej? Niestety wyjeżdżam za parę dni na 2 tygodnie i nie uda mi się już pójść do mojego ginekologa.
Dodam jeszcze, że nie współżyłam z chłopakiem od kilku miesięcy także ciąża jest raczej niemożliwa.
m.
gość
21-09-2014, 21:39:19

ja biorę duphaston od marca. Pamietam ze pierwszy miesiac mialam po kilku dniach @ w kwietniu okropny bol jajnikow i brzucha przez 2 tygodnie a okres byl po tygodniu od ostatniej tabletki. Ale jak czytam na forach to chyba u polowy kobiet tak sie spoznia po drugim opakowaniu. U mnie bylo tak samo

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: