Reklama:

Rola żelaza w organizmie - pytania i odpowiedzi

Cederroth Polska SA, zdjęcia: ojoimages, informacja prasowa

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Rola żelaza w organizmie - pytania i odpowiedzi

panthermedia

Stetoskop i tabletki

Artykuł przedstawia najważniejsze pytania i odpowiedzi związane z rolą żelaza w organizmie człowieka

Reklama:

1.     Dlaczego ciało potrzebuje żelaza?

Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów potrzebnych organizmowi. Jest istotnym składnikiem hemoglobiny, dzięki której transportowany jest tlen w naszym organizmie.  Żelazo wspomaga również układ odpornościowy, korzystnie wpływa na sprawność umysłową oraz na kondycję skóry, włosów i paznokci. Niedobór żelaza może prowadzić do groźnej w skutkach anemii.

2.     Dlaczego suplementy diety są konieczne?

Całkowita ilość żelaza u dorosłej osoby wynosi od 3 do 5 g, w zależności od płci i wieku. Dzienne straty żelaza wynoszą ok. 0,5 – 1 mg. Żelazo wydalane jest wraz z kałem, moczem, a także podczas pocenia się. Większe wydalanie żelaza z organizmu może być wynikiem krwawienia, np. menstruacyjnego. Żelazo utracone każdego dnia musi być uzupełniane, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmowi. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza wystarczającej ilości żelaza. W dzisiejszych czasach jednak mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie pełnowartościowych i urozmaiconych posiłków. Ponadto siedzący tryb życia spowodował, że jemy mniej niż dawniej. Zmniejszona zawartość żelaza przyjmowanego z pożywieniem oznacza, że coraz więcej ludzi potrzebuje żelaza w postaci regularnego suplementu żywnościowego. Ponadto większe ilości tego pierwiastka potrzebne są w okresach zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, np. w czasie ciąży, karmienia piersią, intensywnego uprawiania sportów wytrzymałościowych, czy podczas regularnego oddawania krwi.

 

  

3.     Jaka żywność dostarcza najwięcej żelaza?

Żelazo łączące się z hemoglobiną (tzw. żelazo hemowe) znajduje się w czerwonym mięsie, drobiu, produktach z krwi i podrobach (np. wątróbka), w których stanowi ok. 30 % (czym ciemniejsze mięso, tym wyższa zawartość mioglobiny, a więc i żelaza). Natomiast żelazo nieorganiczne (niehemowe), nie łączące się z hemoglobiną, znajduje się głównie w produktach z ziarna, warzywach i owocach. Organizm wchłania żelazo tego typu o wiele gorzej od żelaza hemowego. Wchłanialność żelaza hemowego wynosi ok. 25-30%, natomiast żelazo niehemowe jest przyswajane na poziomie 3-5%.

 

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Inne tematy

gość
nieprzyjemny zapach z pochwy po stosunku
Witam, od jakiegoś czasu męczę się z nieprzyjemnym jakby rybim zapachem po odbyciu stosunku - bez gumki, ponieważ biorę tabletki. Zapach pojawia się kilka godzin po albo następnego dnia, niekiedy to...
gość
Deflagyn
Hej może mi ktoś powiedzieć jak to jest z tym stosowaniem Deflagynu ? Wszędzie pisze że powinno się go stosować przez 3 miesiące a mi lekarz zapisał jedno opakowanie 150 ml czyli to wystarczy na mies...
Pęknięcie na wardze sromowej
Od dłuższego czasu zaobserwowalam że jak rozchyle pochwe po prawej stronie wargi sromowej od wewnątrz mam jakby pęknięcie, jakby przecięcie jest to widoczne czy takie coś to normalne? Skóra nie jest...
Jak skutecznie zapobiegać atopowemu zapaleniu skóry u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jakie praktyki i strategie stosujecie, aby zadbać o mikroflorę Waszych dzieci? Czy macie jakieś sprawdzone metody lub strategie, które pomagają w zapobieganiu atopowego zapa...
gość
Kłykciny Kończyste, HPV
Witam od tygodnia mam takie coś na napletku. Nie uprawiałem seksu już długi czas. Lecz często korzystam z publicznych toalet, jacuzzi i saun . Czy jest możliwe że zaraziłem się tym właśnie tam? I Czy...
gość
Orungal i nystatyna
Witam. Wczoraj byłam u ginekologa, dostałam orungal 2x1 tabletka przez 7 dni oraz nystatynę przez 10 dni na noc. I teraz mam zagwozdke, czy mam brać oba leki jednocześnie? Czy najpierw orungal a pote...
Reklama:
Reklama: