Witamina D kojarzy nam się przede wszystkim z witaminą, intensywnie syntetyzowaną w miesiącach letnich.
Z chemicznego punktu widzenia
Witamina D nazwana jest przez chemików cholekalcyferolem. Ze względu na swoją strukturę, zaliczana jest do związków steroidowych, pochodnych cholesterolu. Witamina D łatwo ulega reakcji hydroksylacji, dzięki czemu zwiększa się jej aktywność biologiczna, przez co bierze udział w regulacji funkcji wielu narządów i tkanek.
Co reguluje witamina D.
Witamina D uwikłana jest w regulowanie wielu szlaków metabolicznych w organizmie. Reguluje m.in. wchłanianie wapnia i fosforu w przewodzie pokarmowym, reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego, hamuje procesy demineralizacji kości.
Skutki niedoboru
Największym problemem, jaki wynika z niedoboru witaminy D jest postępująca demineralizacja kości. Jest to proces polegający na uwalnianiu wapnia z kości, co nasila procesy osteoporozy. Niedostateczna ilość witaminy D u dzieci, skutkuje do nie prawidłowej mineralizacji do skutkuje zniekształceniami kości i w efekcie- krzywicą. Poza problemami z kośćmi, niedobór witaminy D skutkuje zwiększoną skłonnością do infekcji, podatnością do wystąpienia chorób o podłożu autoagresji (np. reumatoidalne zapalenie stawów), częstszą zapadalnością na nowotwory złośliwe (głównie piersi, jelita grubego, prostaty i nerek), zawałami udarami mózgu.
Jak wykryć niedobór? Jak suplementować?
Stężenie witaminy D i jej pochodnych można oznaczyć w surowicy krwi.
Zalecane dawki suplementowania witaminy D:
- 1000 jednostek (IU) od października do kwietnia u osób unikających nasłonecznienia,
- 1000 jednostek (IU) u wszystkich osób powyżej 65. rż. przez cały rok, gdyż zdolność produkcji cholekalcyferolu w skórze zmniejsza się wraz z wiekiem.