Z menopauzą związane są nie tylko uderzenia gorąca, ale i zwiększone ryzyko chorób serca czy układu kostnego. Im wcześniej menopauza wystąpi, tym takowe zagrożenia są po prostu większe. Lekarze interesują się czynnikami, które wpływają na wystąpienie menopauzy – szczególnym zainteresowaniem cieszy się przedwczesna menopauza i to, jak można by jej zapobiegać. Najnowsze doniesienia ze Stanów Zjednoczonych przekonują o tym, że zmniejszać ryzyko wystąpienia przedwczesnej menopauzy można poprzez stosowanie pewnej specyficznej diety.
Menopauza (czyli ostatnia w życiu kobiety miesiączka) to naturalny etap w rozwoju płciowym kobiety. Zazwyczaj dochodzi do niej około 50. roku życia, możliwe jest jednak to, że menopauza wystąpi zarówno wcześniej, jak i później. Zanim kobieta przestanie miesiączkować, doświadcza ona zwykle tzw. okresu okołomenopauzalnego, w którym stopniowo zmniejszają się ilości produkowanych przez jajniki estrogenów. Okres ten bywa dość uciążliwy, ponieważ podczas niego kobiety doświadczają np. znacznych wahań nastroju czy uderzeń gorąca.
Wymienione problemy stanowią bolączkę wielu kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Pojawiać się mogą one tym wcześniej, im szybciej u kobiety będzie miało dojść do zahamowania miesiączkowania. Wyróżnia się problem, określany jako wczesna menopauza – mówi się o niej wtedy, kiedy pacjentka przestaje miesiączkować przed ukończeniem 45. roku życia. Problemy związane z menopauzą miewają znaczne nasilenie, oprócz tego ze zbyt wczesnym zakończeniem miesiączkowania powiązane bywają takie problemy, jak ryzyko przedwczesnego zgonu, ryzyko osteoporozy czy schorzeń układu krążenia. To właśnie dlatego wielu badaczy interesuje to, jakie czynniki są zaangażowane w szybsze pojawianie się menopauzy. Jedne z ostatnich doniesień na ten temat pochodzą ze Stanów Zjednoczonych.
Związek pomiędzy spożywaniem białka roślinnego a przedwczesną menopauzą
Aspektami dietetycznymi powiązanymi z przedwczesną menopauzą zajmowali się specjaliści z Uniwersytetu w Bostonie. Swoje analizy oparli oni na badaniu ankietowym, które przeprowadzane zostało wśród kobiet, u których menopauza wystąpiła w przedziale od 1991 do 2011 roku. Ankieta dotyczyła różnych produktów żywnościowych, które badane spożywały w okresie poprzedzającym wystąpienie menopauzy.
Po przeprowadzeniu niezbędnych analiz okazało się, że spożywanie białek pochodzenia roślinnego może zmniejszać ryzyko wystąpienia przedwczesnej menopauzy. Odwołując się do danych liczbowych, kobiety, w których diecie białka roślinne stanowiły 6,5% spośród wszystkich przyjmowanych dobowo kalorii, miały o 16% mniejsze ryzyko wystąpienia przedwczesnej menopauzy w porównaniu do tych kobiet, w których dziennej diecie białka roślinne stanowiły 4% wszystkich przyjętych kalorii.
Związek pomiędzy przedwczesną menopauzą analizowano również w przypadku innych produktów spożywczych, jednakże chociażby w przypadku białka zwierzęcego nie stwierdzono, aby jego spożycie czy to przyspieszało, czy też spowolniało wystąpienie menopauzy.
Białka roślinne wydają się więc być produktami, które mogą redukować ryzyko przedwczesnej menopauzy. Produktami, w których można znaleźć ten składnik odżywczy, są np. orzechy, tofu czy płatki śniadaniowe. Pacjentki, które chciałyby opóźnić wystąpienie u siebie menopauzy, muszą jednak pamiętać o zachowaniu umiaru – zależności pomiędzy menopauzą a spożywanymi pokarmami wciąż są analizowane, dlatego też opisywanym doniesieniom należy przyglądać się z zachowaniem pewnej racjonalności.