Reklama:

Wpływ marihuany na brak miesiączki? (11)

Forum: Zdrowie kobiety

Początkująca
30-05-2012, 15:44:51

Witam,
Niestety ostatnie dwa miesiące paliłam marihuane. ( Zdaję sobie sprawę z negatywnego brzmienia słowa "jakikolwiek narkotyk"... Jednak przytrafiło mi sie i proszę o poradę.
Spóżnia mi się okres już miesiąc. 3 testy ciążowe pokazały wynik negatywny ... Oczywiście już nie palę! I nie mam zamiaru! W internecie jest bardzo mało informacji mówiących o wpływie marihuany w tym stopniu- możliwość przesunięcia cyklu, jajeczkowanie w innym terminie... tak owszem. Proszę o uspokojenie moich nerwów ( że to raczej jednak nie ciąża widmo- której niepokazuje test) Współżyłam bez zabezpiecznie, nie mam żadnych objawów ciążowych- prócz braku okresu.
Zdaję sobie sprawę z lekkomyślności i głupoty jaką się się popisałam- nie musicie Mnie oceniać- zrobiłam sama rachunek sumienia...
Proszę o informacje zarówno z punktu widzenia lekarza jak i samych pacjentek- które może miały taką sytuacje w życiu.
Dziękuje
gość
17-10-2013, 15:44:59

Witaj,
widzę, że nikt nie odpowiedział na Twoje pytanie. Sądzę, że problem dawno został rozwiązany lecz takie pytanie dalej pozostaje bez odpowiedzi. Lekarze mają bardzo małą wiedzę na temat wpływu marihuany na cykl kobiety.
Prawda jest taka, że to narkotyk, który w świecie lekarzy i ludzi "rozsądnych i konserwatywnych" jest tematem tabu. Trudno też poinformować swojego lekarza o takich obawach gdyż można spotkać się z poważną krytyką, a sam lekarz wcale nie musi posiadać wiedzy na ten temat.
Odpowiedź jednak jest jednoznaczna. TAK, marihuana potrafi intensywnie namieszać w organizmie kobiety. Nie powoduje ona braku okresu. Nie pozbędziemy sie go w ten sposób. Miesiączka nastąpi, lecz znacznie przesunięta. Do tego dochodzi również stres spowodowany brakiem miesiączki i mamy gotowe mocne przesunięcie oczekiwanego krwawienia.
Marihuana przesuwa owulację.
Nie ukrywajmy, żyjemy w takich czasach, że co druga osoba pali marihuanę. Niby jest nielegalna, a jednak ogólnie dostępna! Nie róbmy z tego problemu. Jeżeli ktoś od czasu do czasu zapali nie jest to moim zdaniem tragedią. Sama za kiedyś popalałam. Zdarzyło się nawet, że w pewnym momencie miałam tak rozregulowany cykl, że miesiączka potrafiła nie pojawić się przez 2.5 miesiąca! Oh jaki to był stres. Jednak w końcu nastąpiła. Później ponownie się spóźniała. Dostałam od lekarza Luteinę na wywołanie krwanienia. Pojawiło się w ciągu kilku dni, następnie dostałam lek Duphaston na wyregulowanie okresu. Pierwszą dawkę wziełam i czekałam na miesiączkę. Czułam jak nadchodzi wielkimi krokami (bóle brzucha, nastroje, pryszcze), aż pewnego dnia zapaliłam ze znajomymi marihuanę. Jednorazowe zapalenie, a cały ustawiany cykl do budy. Niestety, marihuana z nieznanego nam powodu potrafi nieźle namieszać w naszych brzuszkach :) Nie jest to dobry objaw jeżeli miesiączkujesz bardzo nieregularnie, jednak nie unikniesz tego jeżeli palisz i masz styczność z marihuaną.
Nikt tu nikogo nie ocenia. Pozdrawiam :)
Klaudia
gość
15-11-2013, 09:59:38

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-01-2015, 16:57:39

Witam,
u mnie nastąpiła całkiem odwrotna sytuacja, miesiączkę dostałam po 10 dniach od ostatniego krwawienia. Zaczęłam szukać przyczyny i trafiłam właśnie tutaj - popalałam trawkę w sylwestra Szkoda, że jest to temat tabu, gdy potem wychodzą takie rewelacje, przychodzi stres, bo niewiadoma jest przyczyna... Najważniejsze to nie panikować!
Pozdrawiam
gość
29-10-2015, 14:41:18

Witajcie,
u mnie podobnoie jak u goscia wyzej... cykl u mnie zawsze trwal 29 dni , natomiast w okresie palenia trwa 22,23 dni i wazna rzecz, duzo bardziej oczyszczaja mi sie drogi rodne ze skrzepow i wszystkich paskudztw.
gość
20-02-2018, 20:11:20

Ciekawe, palę od dłuższego czasu i nigdy dotąd nie wpływało to znacząco na mój cykl, który i tak zawsze trwał ok 32dni. Przez długi czas brałam antykoncepcję w tabletkach, paląc regularnie i siłą rzeczy nie widziałam żadnej różnicy.
Od ok.7mcy. nie biorę tabsów... i nagle miesiączka zatrzymała się. Już 3 tygodnie czekam.
Dziś lekarz potwierdził, że nie jestem w ciąży, zrobiłam prolaktynę - jest w normie, B-HCG też ok, więc nie ma co się oszukiwać, to palenie. Co poradzić, że pomaga na inne rzeczy. Czas zmienić nawyki.
Dzięki info!
Pozdrawiam PJ :)
gość
15-05-2019, 20:54:08

Witam,
Mam 17 lat. Kiedy współżyje z moim chłopakiem to używamy prezerwatywy. Nic nigdy się nie stało, zawsze po stosunku patrzymy czy wszystko było z nią dobrze. Dodatkowo mój chłopak kiedy do chodzi nie robi tego "we mnie" tylko odpowiednio wcześniej wyjmuje(przypominam,że w prezerwatywie). Cykl mam 29-32 dni czasem 33. Niestey okres spóźnia mi się tydzień. Czy może mieć to związek z tym, że ostatnio mniej jem oraz w ostatnim miesiącu dwa razy zapaliłam marihuanę? Dodam, że mam wszystkie objawy dostania okresu. Ból macicy, podbrzusza, trochę wyżej brzucha, jajników oraz czasem pleców. Proszę o odpowiedz
gość
05-01-2023, 10:47:36

Byłam autorką tego postu.... Wiesz w wieku 17 lat lepiej bez gumki nie wspòłżyć. To że twój chłopak Ci mòwi że nie doszedł, nie zawsze musi oznaczać że tak było, często mężczyzni młodzi nie doświadczeni mają takie mini wytryski, pozatym płyn wydzielający się z penisa mający na celu go nawilżyć "już" ma w sobie plemniki. Mamy okres wirusowy, możliwe że cię złoży choroba i dlatego okres ci się przesunął. Mam dwoje dzieci zdrowych, dalej palę martśke, nie paliłam tylko na czas ciąży... Z moich obserwacji, Maryśka przesuwa tylko cykl owulacji, natomiast cały cykl menstruacyjny pozostaje nie zmieniony... Jeśli zaskoczyłaś już to martwienie i tak nic nie da, odczekaj jeszcze z 3 dni i zrób test, a na przyszłość, idź do ginekologa i skorzystaj z porady antykoncepcyjnej, najlepsze lata życia przed tobą szkoda żebyś spędziła je w pieluszkach, są teleporady wypiszą ci recepty i po sprawie. A jak skończysz 18 to do ginekologa na badanie szybciutko. Trzymaj się cieplo
Początkująca
08-09-2023, 11:06:04

Treść zablokowana przez moderatora

gość
08-09-2023, 12:31:42

Ashwaganda jest sama dobra w sobie wycisza i już olejek który jest drogim wydatkiem uważam że jest zbędny

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: