Reklama:

usuniecie macicy - powrot do normalnosci (190)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
25-01-2020, 21:33:10

Gość 2019-02-02 21:56:56
Drogie Panie!
Dzień dobry 🙂
Jestem położną z Warszawy, kończącą magisterium i planuję przeprowadzić badania na temat życia seksualnego kobiet po operacjach ginekologicznych (operacje szyjki macicy, macicy — w tym częściowe lub całkowite usunięcie tych narządów).
Jeśli któraś z Pań należących do grupy takową operację przebyła i zechciałaby odpowiedzieć na pytania anonimowego kwestionariusza, bardzo prosiłabym o pozostawienie komentarza Na razie chcę sprawdzić ile z Pań będzie chętna mi pomóc.
Tak jak ja, pracując w oddziale ginekologii operacyjnej na codzień pomagam Wam, kobietom w trudnych chwilach nie oczekując wzamian żadnej rekompensaty i wkładając w to, co robię całe swoje serce, tak chciałabym teraz prosić Was o pomoc, czyli zgłoszenie chęci wzięcia udziału w takim anonimowym badaniu (nie wysyłam od razu kwestionariuszy, ponieważ jeśli nadal będę spotykała się z Pań niechęcią, to zarzucę temat, gdyż nie uzbieram odpowiedniej grupy badawczej 😞 ).
Wydaje mi się, że w świecie medycznym, szczególnie w Polskim środowisku problemy onkologiczne kobiet są naprawdę mało rozpowszechnione i opisane, a moje badania mają służyć właśnie podniesieniu świadomości w tym temacie.
Ewentualnie, jeśli mimo to nadal nie zechce mnie Pani dopuścić do swojego środowiska, to czy mogłabym Panią prosić o to, aby w moim imieniu zapytała kobiety o to, o co ja chciałam je zapytać? Tj. czy byłyby na tyle uprzejme aby wziąć udział w anonimowej ankiecie dotyczącej kobiet po histerektomii i oddziaływania tej operacji na codzienne funkcjonowanie w sferze seksualnej? Pytania nie będą absolutnie obsceniczne, ani nie mają na celu nikogo urazić -- przeciwnie -- aktywnie działam w kierunku podniesienia jakości życia pacjentek po takiej operacji, a prowadzone badania pomogą mi wyciągnąć wnioski i ukierunkować działania. Pozdrawiam
Dzień dobry.
Chętnie pomogę.
Bozena.
gość
26-01-2020, 21:22:54

Gość 2012-02-21 17:12:43
To przykre ale kobieta po histerektomii (usunięciu macicy czy trzonu) nie ma już "powrotu do normalności" , w tym sensie by organizm funkcjonował normalnie jak PRZED operacją. Takich cudów niestety, nie ma. Zmiany są tak rozległe, inwazyjne i negatywne, że między "bajki włożyć" powrót do takiej samej sprawności, normalności (włącznie z seksem). Nie dowiecie się tego na medycznych stronach w necie które są przeważnie reklamą takich operacji, bo jak inaczej nazwać takie strony, gdzie nie publikuje się żadnych informacji medycznych na czym taka operacja dokładnie polega i jakie są dla zdrowia, anatomii, psychiki kobiety, skutki takiej operacji ?
Niestety to szczera prawda
gość
24-01-2022, 22:42:22

Jestem 42 miesiące po usunięciu macicy. Łożysko wrośnięte,poród przedwczesny. Dzidziuś cały i zdrowy już niebawem 3latka skończy. Ja po wyjęciu dziecka miałam usunięcie macicy ,załatanie dziury w pęcherzu i ogólnie 4 godziny operacji ratującej moje życie. Było ciszy udało się. Jestem zdrowa wiek 35+ dzieciątko było 3wiec ok już nie będzie więcej i tak nie planowaliśmy wiecej. Ja czuję się dobrze nic mi nie doskwiera jelita może trochę powolniejsze . Przez 3lata przytyłam 3 kg. Jeśli chodzi o seks chyba każda ma inaczej ja mam jajniki ale szyjki i macicy nie mam pochwę od wewnątrz też wycięta trochę więc opowiem o swoich doświadczeniach. Suchość jest ,mniejsze odczucia dyskomfort psychiczny też . Ale cieszmy się że żyjemy i jesteśmy zdrowe to się liczy. Resztę się ulozy
gość
22-07-2022, 16:33:31

Jestem tydzień po usunięciu macicy i jajowodów, tak czytam wasze wpisy i się zastanawiam czy wasze gorsze samopoczucie i huśtawki nastrojów to już nie okres przed menopałzalny? Może warto zbadać poziom hormonów i to jest powodem a nie brak macicy.
gość
11-11-2023, 15:14:05

gość 23-11-2016, 09:56:24
witam ! jestem dokładnie 29 dni po operacji usunięcia macicy i trzonu macicy ,operacja przez brzuch cięcie poprzeczne. Dostałam 30 dni zwolnienia lekarskiego ze szpitala. wczoraj byłam na wizycie u lekarza który mnie operował ,poprosiłam o dalsze zwolnienie ,ale p. doktor stwierdził , "że mam wracać do pracy"na nic się nie zdało tłumaczenie ,że pracuję na kuchni ,że jesteśmy tam tylko we dwie ,że wydajemy po 120 obiadów,że wracając do pracy będę musiała stać na nogach 8 godzin,odlewać gar z 30 kg ziemniaków i ogólnie to praca jest związana z ogromnym wysiłkiem fizycznym,ciągłe dzwiganie,schylanie się. Czy ze mną jest coś nie tak ,czy ten lekarz nie przedłużając mi zwolnienia popełnia błąd ?? czy to jest normalna procedura po takiej operacji?? ja uważam ,że to narażanie mojego zdrowia,ale może jestem w błędzie.
gość
11-11-2023, 15:16:31

Ten lekarz jest nie poważny moja znajoma która miała taką operacje nie pracowała 2 mięsiace a lekarz jej powiedziałam zeby nie dźwigała nic ciężkiego przez 6 miesięcy więc proszę iść do innego lekarza bo zagraża pani zdrowiu
gość
11-11-2023, 15:17:38

To jest nie dopuszczalne niech sam idzie di pracy
gość
11-11-2023, 22:37:10

Jest jedno określenie dla takiego typa-> konował.
gość
14-11-2023, 21:03:46

Proszę zmienić lekarza, ja po laparotomii ( wycięcie mięśniaka i guza na jajniku) wróciłam do pracy po dwóch miesiącach, ale mam pracę siedzącą. Po miesiącu nawet nie czułam Sie na siłach żeby wrócić. Byłam tak zmęczona bólem , operacja i dochodzeniem do siebie. Do pół roku nie wolno dźwigać.
gość
24-02-2025, 11:55:25

gość 16-11-2016, 23:26:12
Idz, zrob porzadek i bedziesz miala z glowy. Zero miesiaczek, zero odkladania wyjazdow. Same plusy.
Ja jestem 4 miesiace po (przez miesniak i to 1 ale krwawienia byly kolosalne), mialam 1 miesiac zwolnienia, pozniej musialam juz wrocic do pracy... Troche jeszcze pobolewalo "siedzenie" przy dlugim siedzeniu (praca siedzaca, przy komputerze), teraz troche mniej.
Poza tym od poczatku chodzilam na spacery - zaczelam juz na 3 dzien po (operacja + 2 dni), po terenie szpitala bo i pogoda byla piekna...zas wyszlam w 3 dobie po, prawie na wlasne żądanie - wyprosilam u lekarza, bo kregoslup mnie bolal od lozka szpitalnego (i znieczulenia zewnatrzoponowego, ktore chcialam), a w domu wygodniej, spokojniej i przyjemniej sie odpoczywa... Reasumujac : polecam. Co wiecej - wazne jest nastawienie: jak potraktujesz to jako strate, to i bedziesz przezywac, a jak potraktujesz jako uwolnienie np od bezsensownych krwotokow i dolegliwosci miesiaczkowych nikomu juz niepotrzebnych w wieku 41 lat (tak, teraz tez tyle mam, mialam 40), to i zniesiesz to dobrze.
Co wiecej - goilo sie jak na psie, wrecz lepiej niz ksiazkowo, a mialam hist. calkowita, ale z pozostawieniem jajnikow (bole odczuwam dalej, to jedyne co zostalo), przezpochwowa.
I nie zaluje. Wrecz przeciwnie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: