Reklama:

upławy, obfity okres i dobre wyniki (14)

Forum: Infekcje intymne

gość
21-11-2014, 13:27:55

moje wyniki są negatywne (brak bakterii grzybów i wirusów), natomiast u męża pozytywny wynik ureaplasmy jest PONIŻEJ 10 000 w ml, czy ta ilość oznacza że nie trzeba leczyć tej infekcji i nie zagraża ona mi w ewentualnej ciąży
Komentatorka
24-11-2014, 14:53:33

Obecność ureaplazmy może nie być wykazana w standardowym wyniku posiewu. Do pobrań posiewu w kierunku ureaplasma nie należy używać bawełnianych wymazówek, ze względu na potencjalne efekty hamujące. Dostępne są specjalne wymazówki wraz z podłożem transportowym. Do hodowli konieczne są także specjalne pożywki. Często stosowane są też badania oparte na metodzie PCR w celu szybkiej identyfikacji drobnoustroju. Nieleczony partner może być dla pani źródłem zakażenia, więc uważam że warto wdrożyć leczenie, niezależnie od oznaczeń ilościowych.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
15-01-2015, 17:32:21

metoda stosowana przez laboratorium prawdopodobnie była prawidłowa, skoro u męża wykryła ureaplasmę a u mnie nie; badałam progesteron w 23 dc. jest prawidłowy (potwierdza to owulację), jestem po wizycie u kolejnego lekarza, podczas której okazało się, że mam niewielką nadżerkę na szyjce - jednak nie wymagającą leczenia. Czy jest możliwym, aby nadżerka powstała przy braku obecności jakichkolwiek patologicznych bakterii, wirusów (wyniki wymazu i bakteriologia idealna)?
Komentatorka
17-01-2015, 09:59:57

Erytroplakia jest zmianą widoczną w badaniu ginekologicznym jako zaczerwienienie na szyjce macicy określana potocznie jako „nadżerka”. Najczęściej spowodowana jest przemieszczeniem nabłonka gruczołowego z kanału szyjki macicy na jej zewnętrzną część zwaną tarczą, jest to zjawisko fizjologiczne. Może więc pojawić się bez przyczyny infekcyjnej. Zwykle nie wymaga leczenia, wyjątek stanowią towarzyszącejej nawracające zapalenia narządu rodnego lub nadmierne wydzielanie śluzu. Bardzo rzadko zaczerwienienie jest spowodowane nadżerką prawdziwą – czyli ubytkiem nabłonka na szyjce macicy wywołanym przewlekłym stanem zapalnym, urazem czy też niedoborem estrogenów albo zmianami przedrakowymi czy nowotworowymi. W różnicowaniu tych dwóch stanów wykonuje się cytologię i kolposkopię.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: