gość 27-02-2025, 23:36:29gość 27-02-2025, 08:25:31
Cześć,
Moja tragedia się właśnie zaczęła dostaliśmy wyniki badania podwójnego pappa. Przezierność 3,1mm reszta ok a sama biochemia fatalna wolne Bhcg 3,126 MoM a pappa 0,791 MoM. Wynik trisomi 21 to > 1:4 najgorszy z możliwych. Umówiłam się na amniopunkcję na 13.03.2025 i chce ja zrobić przyspieszoną. Nie jestem z stanie się uspokoić świat mi się zawalił nie jestem w stanie urodzić, nie wiem jak będę żyć i czy dam radę się pozbierać ale wiem że chcę dokonać terminacji jeśli wynik będzie potwierdzał mój koszmar. Nie dam rady żyć z chorym dzieckiem.,, proszę czy ktoś mi jest w stanie pomóc
Trzymam kciuki, żeby wynik amniopunkcji był dobry i żebyś urodziła zdrowe dziecko, nadal masz na to szanse. Ja miałam podobne wyniki i niestety ZD się potwierdziło, ale powiem jedno, z terminacją mój koszmar się nie skończył, a właściwie zaczął kolejny. Jestem pół roku po, i dopiero teraz trafiam na mnóstwo przydatnych dla rodziców dzieci z ZD informacji, wtedy jakbym nie potrafiła ich znaleźć, może z tą dzisiejszą wiedzą nie zdecydowałabym się na t. Chciałabym również, żeby takie informacje i aktywne wsparcie dla rodzin osób z zd było zapewnione przez państwo, wtedy naprawdę łatwiej byłoby zdecydować o urodzeniu chorego dziecka, nie bojąc się o jego przyszłość…
Dziękuje za słowa otuchy, ale ja jestem zdeterminowana bo wiem że nie jestem w stanie fizycznie, psychicznie i finansowo wychować chorego dziecka. Zdaje sobie sprawę że nigdy nie uda mi się o tym zapomnieć ale pogodziłam się już z taką myślą