Reklama:

polip macicy-pyt. do pani doktor (408)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
24-06-2021, 06:06:54

Witam tydzień miałam robione histeroskopie okazało się że miałam endometrium polipowate całe mówił lekarz że usunął to czy któraś z was miała to samo i zaszła po tym w ciążę naturalnie?
gość
25-11-2021, 10:04:16

Witam czy ktoś miał wykrytego polipa ale gienkolog nie dał skierowania ponieważ stwierdził ze polip sam odpadnie przy najbliższej miesiączce?
gość
03-01-2022, 15:32:34

Gość 2021-11-25 11:04:16
Witam czy ktoś miał wykrytego polipa ale gienkolog nie dał skierowania ponieważ stwierdził ze polip sam odpadnie przy najbliższej miesiączce?
Moja Pani Doktor zaleciła przez 2 miesiace Duphaston i kontrolę pod USG potem (licząc że być może ulegnie złuszczeniu przy regularnym cyklu i krwawieniu). Ustalenia jednak od razu były takie, że jeśli po tych 2 cyklach wynik się potwierdzi i polip będzie nadal widoczny USG to wystawi mi skierowanie na zabieg. Niestety po tych 2 miesiącach i przeleczeniu Duphastonem polip nadal jest. Dziś na teleporadzie dostałam skierowanie na oddział.
gość
02-05-2022, 11:17:18

Witam serdecznie :) moze nie do konca w temacie ale nie wiem gdzie moglabym zadac to pytanie a strasznie mnie to stresuje wiec piszę z nadzieja, że ktoś mi rozjaśni temat... tydzien temu (12 dc.) bylam na usg przezpochwowym w trakcie ktorego lekarka stwierdzila, że widzi w jednym miejscu zgrubienie endometrium troche za duze jak na ten dzien cyklu i zebym przyszla do kontroli w okolicach 5 dc. W internecie wyszukalam, ze to moze byc polip i moje pytanie brzmi, czy któraś z Was miała tak, że jednak na kontroli wyszło wszystko ok? Strasznie mnie to martwi az momentami mi słabo z nerwow a to jeszcze 2 tyg do kontroli.
gość
07-07-2022, 09:12:36

Witam. Jestem szczęśliwą mamą. Staram się o drugiego bobasa. Niestety za mną już dwa poronienia w ciągu 8 miesięcy. W ostatnim badaniu usg wykryto u mnie polip endometrialny prawie 4 cm. Podobno ciężko jest go wykryć. Jedynie w konkretnej fazie cyklu. Dlatego możliwe, że chodząc na wizyty kontrolne w niewłaściwym czasie nie był on zauważalny na usg. I mógł być powodem poronień. Niestety nie dawał objawów, a ja mogłam stracić swoje maleństwa właśnie z tego powodu. Badajcie się dziewczyny. Ja spróbuję to usunąć.
gość
06-06-2023, 17:59:37

Witam serdecznie.
Dzis otrzymałam informację o podejrzeniu polipa endometrium 0.46 mm. Natomiast lekarz zalecił kontrol po okresie (w 7_8 dniu).
Mam 32 lata, w przyszłym roku planuję ciążę.
Czy którejś z Was polip "znikł" po krwawieniu miesiączkowym? Po jakim czasie od zabiegu histeroskopi zachodziłyście w ciążę?
Pozdrawiam
gość
14-06-2023, 12:41:10

gość 06-06-2023, 21:59:37

Witam serdecznie.
Dzis otrzymałam informację o podejrzeniu polipa endometrium 0.46 mm. Natomiast lekarz zalecił kontrol po okresie (w 7_8 dniu).
Mam 32 lata, w przyszłym roku planuję ciążę.
Czy którejś z Was polip "znikł" po krwawieniu miesiączkowym? Po jakim czasie od zabiegu histeroskopi zachodziłyście w ciążę?
Pozdrawiam

Polip nie znikł, poddałam się operacji. Niecałe 2 miesiące później można było starać się o ciążę.
Tzn. ja się nie starałam, byłam w procedurach IUI i IVF, dlatego zależało mi na szybkim usunięciu polipa i zapomnieniu o sprawie. To naprawdę drobny zabieg.
A na pytanie "po jakim czasie od zabiegu histeroskopii zachodziłyście w ciążę?" odpowiedzieć można: to zależy, czy nie macie żadnych innych przeszkód.
Powodzenia!
gość
10-02-2025, 08:51:16

Jestem po histeroskopii polipa endometrialnego. Wynik hist pat: Fragmenty polipa endometrialnego z ogniskami rozrostu bez atypii. Fragmenty endometrium bez cech sekrecji, z ogniskami martwicy włóknikowatej podścieliska. Fragmenty endocervix z ogniskową metaplazją płaskonabłonkową.
Ginekolog zlecił Provera przez 3 miesiące i po tym następną histeroskopię. Bez usg kontrolnego po zabiegu ani nic.
To stan przedrakowy? Rozmową była szybka i lakoniczna.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pierwszy okres po porodzie
Zaczęłam brać tydzień temu limetic. Urodziłam 9 tyg temu. Nie karmię piersią z względu na małą ilość pokarmu. Dzisiaj zauważyłam krwawienie. Czy to już pierwsza miesiączka?
gość
Polip na szyjce macicy
Witam, proszę o pomoc: czy mdłości i uczucie ciężaru w podbrzuszu mogą być jednym z objawów polipa szyjki macicy? Od ok 3 mscy plamie między miesiączkami i miewam bardzo obfite okresy, a od jakiegoś miesiąca zaczęłam się źle czuć: suchość w gardle, mdłości, uczucie ciężaru, rozciągania w podbrzuszu, pobolewanie czasem jak na okres, i częste parcie na mocz Myślałam że jestem w ciąży bo objawy takie jak na początku ciąży, lekarz rodzinny zajrzał i jedynie co stwierdził to polip 1,5cm wystający z szyjki macicy. Jako że w próbce moczu wyszło mi też trochę białych i czerwonych krwinek, zostałam skierowana na dalsze badania i czekam na wezwanie, ale jednak martwię się bardzo, bo nie wiem czy moje objawy są typowe dla polipa? Czy ktoś tak miał?
gość
Beta hcg
Witam Miesiaczka w styczniu 21.01 , cykle nieregularnie 30-37 dni , 23.02 odbyłam stosunek bez zabezpieczenia, 24.02 przyjęłam tabletkę ellaone, 28.02 dostałam krwawienia w tych dniach powinnam dostać miesiączkę mniej więcej, trwało to ok 5 dni ,było dość skąpe ale domniemam ,że był to okres, od tygodnia mam wrazliwzsze piersi i bol w lędźwiach, zrobiłam testy ciążowe z moczu 22.03 negatywny, 23.03 negatywny , 24.03 beta z krwi wynik 2.30 od 5 jest ciąża. Czy mogę na 100 procent wykluczyć ciążę? Od stosunku minęły 4 tygodnie.
Reklama: