URO-GINEintima 2014-12-30 14:03:19Niestety nie ma sposobu dietetycznego aby wpłynąć na poziom hormonów. Obniżenie wagi ciała wpływa jedynie nieznacznie na poziom jednego z estrogenów który jest produkowany w tkance tłuszczowej, nie wpływa jednak na poziomy innych hormonów. Preparaty ziołowe również nie mają wystarczającego działania. Owszem stosowane są wyciągi z niepokalanka mnisiego wpływające na poziom prolaktyny, czy fitohormony roślinne w okresie okołomenopauzalnym, aby zmniejszyć objawy wypadowe. Jednak nawet one nie zawsze mają wystarczające działanie.Gość 2014-12-29 19:12:11
Witam. Mam 21 lat. Ostatnio w ramach kontroli zbadałam sobie poziom progesteronu( w 26 dniu cyklu ze względu na długie cykle). Wynik 1.4 przy normie w fazie lutealnej 1.5 - 22.6. Doktor polecil mi przez kolejne 3 cykle stosować Luteine tabletki dopochwowe 100mg od 16 do 25 dnia cyklu. Ale co dalej. Podczas stosowania tabletek wszystko się wyrowna i będzie ok a po zaprzestaniu znow wroci do poprzedniego stanu i będzie niedobor. Przestane dostarczać organizmowi sztuczny hormon i tu zacznie się od nowa problem. Moje zagadnienie dotyczy tego czy ja mogę jakos naturalnie wplynac na ilość progesteronu i go zwiekszyc znormalizować. Tak jak np. miałabym niedobor witaminy C i nie chciałabym brac tabletek a zajadałabym np. pietruszkę czy szpinak i uzupelnilabym pomalu niedobory. Czy progesteron i inne hormony jak np. estradiol czy testosteron sa zależne ich ilosc od diety czy czegokolwiek innego co robie jak dbam o siebie. Czy mogę cos zrobić by utrzymać je w normie bez sztucznych tabletek i chemii tylko zadbac naturalnie o rownowage hormonalna?
Widać jednak brak doświadczenia, ma wpływ na podniesienie i regulowanie hormonow wiele czynników, sama mam pcos i ciągle zanikające okresy wywolywanie ichb przez luteinę nic kie daje jakni hormony wasze śmieszne, odstawiasz i za 3 msc to samo. Wystarczy barć regularnie inozytol, Dzięgiel chinski , korzen maca , olej z wiesiołka i ci cykle 28 dni, po tylu latach śmiesznego nie leczenia leczenia a tuszowania problemu przez ginekologów i endokrynologow