Reklama:

Kłykciny kończyste, niezidentyfikowana infekcja? (24)

Forum: Infekcje intymne

Początkująca
22-09-2015, 17:06:30

Witam serdecznie, proszę o poradę.
Od ok. 2 lat borykam się z upławami i pieczeniem okolic intymnych. Po wielu bezskutecznych lekach zlecono mi badania pod kątem bakterii itp. Jednak wyniki zawsze były ujemne, jedyne co było nie tak, to niski poziom lactobacillus, który aktualnie wyrównuję zaleconymi probiotykami. Pieczenie całego sromu nadal jest.
Dłuższy czas temu odkryłam, że po lewej stronie od wejścia do pochwy moja skóra wygląda jakby była naruszona, a po naciągnięciu jej zobaczyłam nierówności. Było to już dosyć dawno, pytałam nawet wprost pewną panią ginekolog czy mam kłykciny kończyste, jednak zaprzeczyła. Wcześniej byłam u 4 innych ginekologów i nikt z nich nic nie zauważył.
Dodam też, że odczuwam lekki ból warg sromowych mniejszych, jednak do tej pory sądziłam, że wynika on z toczącej się niezidentyfikowanej infekcji. Mają one falbankowaty kształt, więc być może za ich nierówności odpowiadają kłykciny (?). Do tego wszystkiego po oddaniu moczu odczuwam przez jakiś czas pieczenie i parcie na pęcherz. Upławy nie są pieniste, a badanie wykluczyło rzęsistkowicę.
Jestem już bezsilna i zmęczona, ale najbardziej obawiam się że moje podejrzenia co do kłykcin się potwierdzą. Jednak zauważyłam je parę miesięcy temu, nie wiem też od jak dawna je mam a one nie przybierają na ilości... Oprócz tego, same zmiany przy wejściu do pochwy mnie nie bolą. Więc może to jednak nie to? Czy skóra po uszkodzeniu może przybrać taki podejrzany kształt?

26-09-2015, 10:15:53

Jeśli pomimo leczenia infekcji intymnej (podejrzanej o świąd i pieczenie narządów płciowych zewnętrznych), objawy nadal występują, to moim zdaniem warto byłoby diagnostykę ginekologiczną nieco pogłębić, poszukać innych przyczyn, nie tylko infekcyjnych.
Zmiany, które widać na zdjęciach mogą być efektem infekcji HPV, ale aby to stwierdzić dokładnie, należałoby Panią zbadać.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
Początkująca
26-09-2015, 16:14:32

Panie doktorze, dziękuję za odpowiedź. Jestem umówiona na wizytę u ginekologa w przyszłym tygodniu.
Mam jeszcze dwa pytania dotyczące szczepionki przeciwko HPV. Z moim obecnym partnerem jeszcze nie współżyłam; zakładając, że nie jest nosicielem tego wirusa i podda się szczepieniu jakie jest prawdopodobieństwo, że jednak go zarażę?
Czy objawy w postaci kłykcin oraz pieczenie są równoznaczne z tym, że wirus jest aktywny, czy może się zdarzyć, że organizm już go zwalczył jednak srom boli z powodu brodawek?
Początkująca
06-10-2015, 17:42:27

Pani ginekolog stwierdziła, że śluzówka może tak wyglądać i wg niej to nie są kłykciny kończyste.
Co lekarz to opinia. Chyba powinnam wybrać się na prywatną wizytę w celu wykonania kolposkopii.
gość
21-10-2015, 10:15:26

Zmiany na zdjęciu wyglądają jak brodawczakowatość przedsionka pochwy (vestibular papillae, vestibular papillomatosis). Stan ten charakteryzuje się występowaniem małych nitkowatych, brodawkokształtnych wypustek na powierzchni warg sromowych mniejszych. Przyczyna ich powstania nie jest poznana, nie można się nimi zarazić. Zmiany te uważa się za zmienność osobniczą, zwykle nie powodują one dolegliwości i nie wymagają leczenia. Różnicuje się je z kłykcinami kończystymi na podstawie próby octowej i oceny pod kolposkopem. W razie powiększania się zmian lub pojawienia się dolegliwości o typie: pieczenia, swędzenia warto skonsultować się z ginekologiem.
gość
03-12-2015, 01:02:04

Nie jestem lekarzem, ale jedyne co mogę życzyć Pani to zdrowia i tego by to nie były klykciny. Niestety zaraziłam sie nimi i wiem jak bardzo jest to ciężka i uciążliwa choroba. Proszę jak najszybciej szukać najlepszej poradni, bo czas gra na niekorzyść. U mnie podobnie sie zaczynało, a teraz jestem juz po 2 zabiegach wypalania i biorę pełno tabletek i maści, niestety ból nie przechodzi, a klykciny mogą nawrócić (choc modlę sie by nie). Trzymie kciuki i zdrowia!
gość
27-01-2016, 16:26:57

hej, prosze powiedz co dowiedzialas sie o twoich zmianach. mam to samo.
gość
09-04-2016, 21:55:53

tez mam cos podobnego i sie niepokoje. Wyskoczylo mi kilka dni temu i do tego jakas infekcja ale jest to bezbolesne, wybieram sie do ginekologa za pare dni ale do tej pory to oszaleje, nie jem nie spie tylko sie martwie :(
gość
20-05-2016, 22:01:18

przestańcie się martwić na zapas!miałam to samo - małe wypustki-brodawki, takie pojedyńcze i dwóch różnych lekarzy stwierdziło, że to normalne. nie każde zmiany to brodawczak!
gość
15-10-2016, 17:27:04

Witam.
Zaczęłam współżyć ze swoim nowym partnerem. Mieszka za granicą i widzieliśmy się tylko kilka dni. Seks był intensywny i dochodziło do zbliżenia nawet kilka razy w ciągu dnia. Po dwóch dniach od jego wyjazdu zaczęłam czuć okropne pieczenie i swędzenie, wszystko spuchło a w okolicach pochwy pojawiły się niepokojące krostki, które początkowo wyglądały jak zapalenie mieszka wlosowego ale zmieniły się. Zapach wydzieliny tez jest nieprzyjemny.. W jednym miejscu przy wejściu pochwy pojawiło się jakby 'odparzenie'. Oczywiście w poniedziałek biegnę do lekarza ale jest dziś sobota a tyle się naczytalam w Internecie o różnych chorobach ze zaczynam świrować.. help..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: