Reklama:

Czy można wykryć ciąże na usg po 13 dniach od stosunku? (19)

Forum: Infekcje intymne

Komentatorka
26-03-2015, 15:13:18

Odp. do pyt. z dn. 24.03.2015 z godz. 14:36:46
Jama macicy jest czymś czego nie widać, bo w normalnych warunkach ściany macicy przednia i tylna dotykają do siebie. W przypadku gdy ginekolog napisał, że jest ona pusta, to miał na myśli, że nie widać w niej pęcherzyka ciążowego. Jeżeli w kolejnym nie opisał jamy macicy, to nie znaczy, że jej nie ma, tylko że inaczej zostało opisane badanie. W przypadku dodatniego wyniku testu pochodne progesteronu nie wywołają miesiączki. Uważam, że oznaczenie poziomu β-hcg to rzeczywiście najlepszy pomysł.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
Komentatorka
30-03-2015, 08:54:21

Odp. na pyt. z 23.03.2015, 09:26; ciąg dalszy
O pomyłce w stwierdzeniu ciąży nie ma mowy. Jeżeli ginekolog pisze, że obecny jest zarodek (CRL- długość ciemieniowo-siedzeniowa) oraz FHR (+), czyli widoczna akcja serca płodu, to na 100% jest Pani w ciąży. Może być natomiast pomyłka, co do określenia wielkości zarodka lub lekarz zaokrąglił ocenę jego wielkości do pełnych tygodni. Jeżeli współżycie było 26.02.2015 r., to zarodek powinien mieć około 6 tygodni, bardziej prawdopodobne więc, że w ciążę zaszła pani 2 tygodnie wcześniej.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
30-05-2015, 16:34:48

Po ilu dnich po stosunku mozna wykryc na usg czy jestem w ciazy?
Komentatorka
01-06-2015, 14:51:29

Na usg potwierdzające ciążę najlepiej zgłosić się około 3 tygodnie po stosunku. Inaczej licząc 5 tygodni od poprzedniego krwawienia, czy tydzień po terminie spodziewanej miesiączki, która nie wystąpiła.
Znacznie wcześniej wykrywa się ciążę testem ciążowym, czy przez oznaczenie poziomu β-hcg z krwi.
gość
20-07-2016, 13:20:26

9lipca odbylam stosunek płciowy 15 lipca zrobiłam test HCG z krwi negatywny 19 LIPCA USG dopochwowe też negatywne do tego między czasie 4 testy też negatywne Czy nadal mogę być w ciąży ostatnia miesiączkę miała 7 czerwca teraz dostalam luteine na wywołanie miesiączki
Komentatorka
01-08-2016, 09:19:04

jeżeli martwisz się ewentualną ciążą to po prostu zabezpieczajcie się. W ciązy nie jesteś bo jeśli okres miałaś dostać na początku lipca test ciążowy już by wskazał. Betę zrobiłaś za wcześnie.Robi się ją ok 2 tyg po stosunku.
gość
05-02-2017, 08:27:34

Witam. Czy jeżeli lekarz wykrył w 13 dniu cyklu że nie widzi oznak jajeczkowania to znaczy że w tym cyklu nie ma szans na ciąże? dodam że cykle jak na razie mam w miarę regularne 28-34 dni oraz na jednym jajniku ma stwierdzone PCOS. Ponadto zażywam metforminę, ovalin oraz teraz na tej wizycie dostałam jeszcze pabi- dexametason.
gość
17-03-2019, 12:13:58

Witam uprawiałam z partnerem stosunek bez zabezpieczeń i podczas wyciągnięcia członka przez mojego partnera zauważył biały śluz nie wyglądało to jak nasienie Pozatym nie poczulismy żeby coś spłynęło czy możliwa jest ciąża?
Dodam, że nie miesiączkę już od prawie 2 lat moja ginekolog powiedziała, że w wieku gdy dojrzewam jest to normalne. Po tym stosunku miałam dziwne tak jakby burczenie w podbrzuszu i raz podczas gdy szłam złapał mnie silny skurcz w podbrzuszu a Pozatym to często teraz kłuję mnie przy podbrzuszu przypomina to kolkę ale kłuję tylko z jednej strony czy to możliwość infekcji czy może związane jest to z brakiem miesiączki? Mam jeszcze teraz białe uplawy cały czas. Poproszę o odpowiedź bardzo się tym stresuje a wizytę mam dopiero za tydzień.
gość
19-03-2019, 07:30:26

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: