Dieta jest bardzo pomocna z walce z niedoczynnością tego narządu oraz z nadwagą. Nie wymaga od ciebie dużych wyrzeczeń – wszystkie posiłki są bardzo smaczne i urozmaicone.
1. Najpierw dobierz leki
Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy i zmagasz się z nadmiarem kilogramów? Możemy ci pomóc. Pamiętaj jednak, że najpierw musisz skonsultować się z doświadczonym endokrynologiem. Pierwszy niezbędny krok to ustalenie odpowiedniej dawki leków. Dopiero wtedy możesz ruszać dalej ze zmianą dotychczasowego menu.
2. Chroń jod
Jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, która w twoim organizmie jest zaburzona. Używaj zawsze soli jodowanej, ale pamiętaj, że sól sztucznie jodowana szybko traci swoje właściwości. Nie przechowuj jej długo. Lepsza pod tym względem jest sól morska, z której jod nie wietrzeje. Warto wiedzieć, że ten pierwiastek szybko ulatnia się w trakcie gotowania (znika aż połowa). Dosalaj więc potrawy dopiero po ugotowaniu. Grillowanie i pieczenie jest bardziej korzystne, zmniejsza ilość jodu tylko o 1/5.
Powinnaś też zwrócić uwagę na produkty, które utrudniają wykorzystanie jodu z diety. Są to tzw. substancje wolotwórcze, a znajdują się m.in. w kalafiorze, kapuście (zwłaszcza czerwonej), orzeszkach ziemnych, soi i w brokułach. Nie rezygnuj z nich całkowicie, ale ogranicz.
3. Pamiętaj o białku
Bardzo ważna w menu osób z chorobami tarczycy jest odpowiednia ilość białka, które przyspiesza mocno spowolnione tempo przemiany materii. Bogate w ten ważny składnik pokarmowy są m.in. drób, cielęcina, chuda wołowina, chude ryby i twaróg. Organizm lepiej wykorzystuje białko, kiedy dostarczasz mu go w dawkach podzielonych – po trochu na śniadanie, na obiad i na kolację.
4. Doceń probiotyki
Aby zlikwidować uporczywe zaparcia, częste przy niedoczynności tarczycy, powinnaś pić jogurty dostarczające
bakterii probiotycznych, które regulują pracę jelit. Pomocne będą też otręby pszenne oraz warzywa i owoce zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Ponieważ możesz mieć również skłonność do wzdęć, unikaj posiłków smażonych w dużej ilości tłuszczu, nasion roślin strączkowych, cebuli i porów. Pij dużo płynów. Nigdy nie jedz w pośpiechu.
ZAŁOŻENIA DIETY:
TRWA: 7 dni – jeden cykl.
ODCHUDZA: ok. 1 kg w ciągu cyklu (w zależności od masy ciała).
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy z rzędu. Jej dłuższe stosowanie najlepiej skonsultować z dietetykiem.
POLECANA: dla osób z niedoczynnością tarczycy. Uwaga! Poważne problemy zdrowotne zawsze powinny być konsultowane z lekarzem.
NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie, pacjentów z niewyrównanymi chorobami tarczycy.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: produkty bogate w bakterie probiotyczne, witaminę C, błonnik pokarmowy.
DZIENNA DAWKA KALORII: 1300.
Proponowane posiłki
Wszystkie dania są lekkie, zawierają małe ilości tłuszczu. Ich podstawą są warzywa, chudy nabiał, ryby, zioła. Dodawaj otręby zbożowe do czego tylko sie da.
DZIEŃ 1.
ŚNIADANIE ok. 370 kcal
Twarożek z warzywami
•opakowanie naturalnego serka granulowanego light •5 dużych rzodkiewek •1/3 ogórka węża •szczypiorek •przyprawy •mała bułka orkiszowa •mały kubek napoju probiotycznego
II ŚNIADANIE ok. 100 kcal
Koktajl z mrożonych malin
•małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego •2 łyżki otrąb pszennych •3 łyżki mrożonych malin
OBIAD ok. 470 kcal
Łosoś pieczony z migdałami i sałata z papryką i kukurydzą
PODWIECZOREK ok. 120 kcal
•sok z 1/2 małego grejpfruta i 1/2 dużej pomarańczy
KOLACJA ok. 220 kcal
Pieczarkowy krem z serowymi grzankami
•15 pieczarek •1/3 op. mrożonej włoszczyzny •1/4 op. mrożonych brokułów •plaster żółtego sera •1/2 małej cebuli •1,5 szklanki bulionu •natka pietruszki •przyprawy •1/2 grahamki
DZIEŃ 2.
ŚNIADANIE ok. 370 kcal
Jogurt z musli i pomarańczą
•2 małe opakowania chudego jogurtu naturalnego •5 łyżek musli z orzechami •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małej pomarańczy
II ŚNIADANIE ok. 130 kcal
Kanapka z wędzonym łososiem
•cienka kromka chleba pełnoziarnistego, posmarowana cienko chudym, naturalnym serkiem •plasterek wędzonego łososia •1/2 małej papryki •listki sałaty
OBIAD ok. 440 kcal
Risotto z bakłażanem i cukinią
•50 g białego ryżu •120 g fileta z piersi kurczaka •1/2 małej cukinii •1/4 małego bakłażana •1/2 małej cebuli •1/2 szklanki lekkiego bulionu •łyżka oliwy z oliwek •zielenina (np. natka pietruszki) •przyprawy (m.in. gałka muszkatołowa)
PODWIECZOREK ok. 130 kcal
•5 śliwek suszonych •średnie kiwi
KOLACJA ok. 260 kcal
Filet z dorsza pieczony z ziołami i surówką z porów, oliwek i płatków migdałowych
DZIEŃ 3.
ŚNIADANIE ok. 400 kcal
•małe opakowanie jogurtu naturalnego z 2 łyżkami otrąb pszennych
Kanapka z pastą z tuńczyka
•2 cienkie kromki chleba razowego •pasta z tuńczyka: 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym •1/2 jajka ugotowanego na twardo •ogórek konserwowy •1/3 małej, posiekanej cebulki •2 płaskie łyżki chudego jogurtu naturalnego •natka pietruszki •szczypiorek •przyprawy •1/2 małej, czerwonej papryki•1/3 ogórka węża
II ŚNIADANIE ok. 130 kcal
•małe opakowanie biokefiru naturalnego •duża mandarynka
OBIAD ok. 420 kcal
Makaron w sosie pomidorowym z indykiem
PODWIECZOREK ok. 120 kcal
Średnie jabłko pieczone z 3 śliwkami suszonymi
KOLACJA ok. 280 kcal
Sałatka z kawałkami łososia i pumperniklem
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE ok. 370 kcal
Jogurt probiotyczny z musli i otrębami
•2 małe opakowania jogurtu probiotycznego •2 łyżki otrąb pszennych •łyżka suszonej żurawiny •5 łyżek musli z orzechami
II ŚNIADANIE ok. 130 kcal
Kanapka z polędwicą sopocką i cykorią
•cienka kromka chleba razowego posmarowana cienko chudym serkiem naturalnym •2 plasterki polędwicy sopockiej •1/2 małej papryki •2 listki cykorii
OBIAD ok. 370 kcal
Gęsta zupa warzywna z kawałkami dorsza
PODWIECZOREK ok. 130 kcal
•duża mandarynka •średnia gruszka
KOLACJA ok. 290 kcal
Indyk z czosnkiem i surówka z buraczków
DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE ok. 390 kcal
Kanapka z wędzoną makrelą
•2 cienkie kromki ciemnego chleba •50 g wędzonej makreli •średni pomidor •1/3 małej papryki •listki sałaty •mała buteleczka napoju probiotycznego
II ŚNIADANIE ok. 130 kcal
Jogurt z suszoną żurawiną
•małe opakowanie jogurtu naturalnego •łyżka suszonej żurawiny •2 łyżki otrąb pszennych
OBIAD ok. 460 kcal
Eskalopki cielęce W pomarańczy
PODWIECZOREK ok. 110 kcal
•duża gruszka
KOLACJA ok. 240 kcal
Sałatka z twarogiem i świeżą bazylią
•2 małe pomidory •1/2 kostki chudego twarogu •listki świeżej bazylii •łyżeczka oliwy z oliwek •skórka z cytryny •listki świeżej bazylii •przyprawy •1/2 małej bułki orkiszowej
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE ok. 380 kcal
Kanapka z jajkiem i szynką
•2 cienkie kromki ciemnego chleba, posmarowane chudym serkiem naturalnym •jajko na twardo •2 plasterki szynki drobiowej •1/2 małej papryki •1/3 małego ogórka węża •kilka kiełków słonecznika •mały kubeczek napoju probiotycznego
II ŚNIADANIE ok. 140 kcal
Koktajl bananowy z cynamonem
•małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małego banana •sok z cytryny •cynamon
OBIAD ok. 410 kcal
Penne w pomidorach z tuńczykiem i fasolą szparagową
•50 g makaronu typu penne •1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym •1/2 małej cebuli •1/2 puszki pomidorów •1,5 łyżeczki oliwy z oliwek •zielenina •przyprawy •1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej
PODWIECZOREK ok. 120 kcal
•małe jabłko •średnie kiwi
KOLACJA ok. 260 kcal
Ziołowy gyros z kurczaka i surówka z trzech rodzajów warzyw
DZIEŃ 7.
ŚNIADANIE ok. 380 kcal
Jogurt z musli i otrębami
•2 małe opakowania jogurtu probiotycznego •5 łyżek musli z orzechami •2 łyżki otrąb pszennych •1/2 małego czerwonego grejpfruta
II ŚNIADANIE ok.110 kcal
Kanapka z mozzarellą i pomidorem
•1/2 małej bułeczki orkiszowej •mały pomidor •plasterek sera mozzarella light •listki świeżej bazylii
OBIAD ok. 430 kcal
Mintaj duszony w sosie kaparowym i fasolka na ostro
PODWIECZOREK ok. 100 kcal
•małe jabłko •2 średnie marchewki pocięte w słupki
KOLACJA ok. 250 kcal
Dyniowy krem z grzankami i prażonymi pestkami dyni
•szklanka miąższu z dyni •1/4 opakowania mrożonej włoszczyzny •50 g fileta z piersi kurczaka •1/2 grahamki •łyżeczka przecieru pomidorowego •czubata łyżeczka pestek dyni •1,5 szklanki bulionu •natka pietruszki •przyprawy