Reklama:

Wyniki histopatologiczne (3)

Forum: Infekcje intymne

gość
28-05-2015, 07:52:14

Wynik cytologii IIIB. Więc teraz jestem po pobraniu wycinków szyjki macicy. Proszę o interpretacje wyników bo nic z tego nie rozumiem:
1. Fragmenta endocervicis sine laesionibus (mat.I) M-00100
2. Fragmenta cervicis cum signis infectio viralis (koilocytosis) mat. II,IV,V (M-00100)
3. Ectopia glandularis in statu epidermisationis mat. III M-31210.
Proszę bardzo o pomoc. Może ktoś się na tym zna? Wizytę u ginekologa mam dopiero za 3 tyg.
Sali
gość
28-05-2015, 09:04:41

Witaj, nie pomoge w interpretacji wynikow. Sama jestem przed kolposkopia. Mozesz mi powiedziec jak wygladalo Twoje badanie. W znieczuleniu? jakie odczucia, i czy po wycinkach mozna normalnie funkcjonowac, dostalas jakies zalecenia
Komentatorka
29-05-2015, 07:02:43

Pierwsze zdanie oznacza, że w kanale szyjki macicy nie stwierdzono zmian. W drugim opisano nasilony stan zapalny wywołany przez wirusa HPV, o który świadczy wymieniona koilocytoza. Trzecie zdanie opisuje ektopię gruczołową (widzianą gołym okiem jako zaczerwienienie szyjki macicy, popularnie nazywane nadżerką). Jest to przesunięcie się nabłonka typowego dla kanału szyjki na powierzchnię tarczy. Następnie doszło do pokrycia jej nabłonkiem prawidłowym, typowym dla tej części szyjki macicy.
Nie ma zmian podejrzanych onkologicznie, więc ze spokojem może Pani zaczekać na wizytę u swojego ginekologa.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: