Reklama:

Wynik histopatologii (3)

Forum: Infekcje intymne

Wtajemniczona
31-03-2015, 17:54:14

Witam. Dwa tygodnie temu miałam zabieg histeroskopi podczas którego został usunięty polip endometrialny. Dziś odebralas wyniki histopatologii
Niestety wizytę kontrolną mam dopiero 15.04. Wpisałam wynik w Google, ale to co znalazłam to tylko stany przedrakowe. Mam prośbę o interpretacje i wyjaśnienie wyniku badania.
Cytuje : Duży polip endometrialny oraz fragmenty polipowatego endometrium o cechach fazy pośredniej. W polipie oznaki prostego rozrostu gruczołowego bez atypii.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Komentatorka
01-04-2015, 12:47:04

W przypadku rozrostów endometrium dzieli się je na proste (łagodniejsze) i złożone. Opis ten odnosi się do gruczołów i podścieliska błony śluzowej jamy macicy. Brak atypii, czyli nieprawidłowości budowy komórek, jest rzeczą pozytywną, gdyż jej występowanie może się wiązać z późniejszym rozwojem nowotworu u co czwartej pacjentki. Przyczyną rozrostów jest nadmierne działanie estrogenów, niezrównoważone przez progesteron. Może się tak dziać, gdy występują cykle bezowulacyjne w okresie dojrzewania lub okołomenopauzalnym, u pacjentek z zespołem policystycznych jajników, czy u kobiet otyłych, których tkanka tłuszczowa również produkuje estrogeny. Leczenie tego stanu zależy od wieku pacjentki i jej planów prokreacyjnych. Ustalane jest indywidualnie do potrzeb kobiety. U osób młodych stosuje się leki hormonalne.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
Wtajemniczona
01-04-2015, 13:49:17

Dziękuje bardzo za odpowiedz. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: