Reklama:

Wynik histopatologiczny po kolposkopii - prośba o wyjasnienie (6)

Forum: Infekcje intymne

gość
24-04-2015, 09:58:21

Witam,
otrzymałam wynik badania histopatologicznego biopsji z kolposkopii.
Proszę o wyjaśnienie.
"Fragment tkankowy pokryty nabłonkiem wielowarstwowym płaskim z LSIL/CIN 1.
Obraz koilocytozy.
W podścielisku przewlekłe zapalenie (Chronic cervictis ++/+++).
Badanie immunohistochemiczne: p16 (+)."
Podczas kolposkopii lekarz poinformował mnie, że wygląda to na CIN1 i jeśli to się potwierdzi to w okresie 6-12 miesięcy powtórzyć cytologię i/lub kolposkopię żeby obserwować czy stan się pogłębia, czy jak w 80% przypadków - ulega samoleczeniu. Czy ten wynik to potwierdza? Opis p16 bardzo mnie przestraszył.
Komentatorka
27-04-2015, 15:19:38

Badanie immunohistochemiczne pozwala wykryć komórki, w których prawidłowy cykl komórkowy został zaburzony z powodu przetrwałej infekcji wysokoonkogennym wirusem HPV.
Jest to nowe badanie, w Polsce nie istnieją jeszcze rekomendacje PTG co do postępowania w razie wykrycia białka p16. Tworzony jest projekt zaleceń dotyczący wykorzystania p16 w ginekologicznej diagnostyce histopatologicznej oparty na rekomendacjach zagranicznych towarzystw: CAP/ASCCP. Wynik dodatni badania (silny, rozlany odczyn w barwieniu) wskazuje na HSIL (czyli dużego stopnia zmiany w komórkach nabłonka płaskiego), które zalicza się do stanów przednowotworowych. Proponuję skonsultować się w Poradni Cytodiagnostyki lub Patologii Szyjki Macicy.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
27-04-2015, 20:40:40

Nie do końca rozumiem, ponieważ w badaniu jest wyraźnie LSIL, a nie HSIL,
a p16 jest oznaczone z jednym plusem (przy zapasleniu ++/+++), więc stopniowane, co w moim odczuciu jest niskim odczynem w barwieniu...
Komentatorka
28-04-2015, 14:20:10

Nasilenie zapalenia, na podstawie przesłanych przez Panią informacji, jest stopniowane (++/+++). Jednak, w udostępnionych przez Panią danych, nie znalazłam informacji, że również wynik (+) p16 podlega takiemu stopniowaniu. Są to dwa oddzielne badania. Stąd moja sugestia wizyty w poradni specjalizującej się w problematyce patologii szyjki macicy.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
08-02-2018, 18:04:15

Witam!
Proszę o wyjaśnienie wyników badań patomorfologicznych. Rozpoznanie patomorfologiczne: Wycinek ze skóry warg sromowych większych pokrytych akantotycznie rozrośniętym naskórkiem,z jego ogniskowym wpukleniem w skórę właściwą (rozrost nabłonka ujścia mieszka włosowego-guz Winera?). Nabłonek pokrywny bez zmian histoonkologicznych. IHC p16 (-).
gość
20-09-2018, 18:17:51

Najlepiej wydaje mi się że takie badania wyjaśni ginekolog, i tam powinnaś się udać https://ranking.abczdrowie.pl/s/ginekolog

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: