Reklama:

wymaz (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
20-12-2014, 12:40:31

Co oznacza wynik wymazu z pochwy:
Candida albicans - wzrost bardzo obfity, Lactobacillus sp. - wzrost bardzo obfity.
Ciała ropne: dość liczne, kom. nabłonkowe: nieliczne.
Flora bakteryjna: dość liczne formy cylindryczne Gram (+), dość liczne drożdżaki (część w formie mycelialnej), pojedyncze pałeczki Gram (-).
Komentatorka
22-12-2014, 13:44:49

Wynik posiewu wskazuje na grzybicze zapalenie pochwy. W 90% przypadków spowodowane jest ono przez drożdżaki z rodzaju Candida albicans, tak jak w pani przypadku. Formy cylindryczne Gram dodatnie odpowiadają pałeczkom kwasu mlekowego (Lactobacillus), pojedyncze pałeczki Gram (-) mogą bytować w pochwie osób zdrowych.
Preparat GINEintima ActiCand®30 posiada Rekomendacje PTG, stosowany jest w leczeniu zarówno ostrych, jak i nawracających zakażeń pochwy i sromu wywołanych przez drożdżaki z rodzaju Candida. Jego działanie polega na powstaniu w pochwie środowiska praktycznie beztlenowego, co stwarza niekorzystne warunki dla wzrostu, rozwoju i przeżywalności drożdżaków
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne kropki
Co to może być? pojawiło się kilka dni temu, swędziało mn coś a teraz mam takie coś
gość
Czy po skończeniu antybiotykoterapii dopochwowej występuje pieczenie?
Towarzyszyło mi pieczenie pochwy raz na jakiś czas od paru tygodni. Udałam się do lekarza, tam przypisany został mi Fluomizin - używałam go 6 dni na noc. Skończyłam leczenie i następnego dnia wzięłam kąpiel w wannie i po jakimś czasie poczułam dyskomfort. Po kąpieli wzięłam lactovaginal i było okej, następnie rano też w porządku, ale po paru godzinach bardzo niekomfortowe pieczenie. Gorzej niż wcześniej mam wrażenie. To była moja pierwsza dawka W trakcie brania Fluomizin nie było żadnych objawów nawet bo zakończeniu byłam w szoku i może wykrakałam że absolutnie nic nie czuję (jako na plus). Po zastosowaniu lactovaginalu upławy lekko zolte.
gość
Infekcja
Na jaką infekcję intymną wygląda ta wydzielina? Brałam nystatyne ale nie pomogło więc to chyba nie jest grzybica
Co to może być?
Boli przy chodzeniu i piecze podczas oddawania moczu.
Reklama: