Od czerwca jest rok pomocy chorym na bielactwo w placówkach światowych zajmujących sie takze postępami w leczeniu bielactwa .
W Warszawie jest jedna taka placówka na Towarowej AFPV . W Hiszpani wprowadzili darmowe soboty konsulowania chorych i robia profilaktyczne badania dla zagrożonych rodzinnie by nie dopuścic do choroby To samo jest u nas w Warszawie . U nich zrobili naświetlania o polowe tańsze tak aby pokryły koszta obsługi i energii elektrycznej . Mnie to bardzo potrzebne było poniewaz mamy dwoje dzieci chorych i maz . Do tej pory chodził tylko najmłodszy poniewaz nie starczało .
Swoją droga jak widze gabinety dermatologów zajmujących sie wyglądem estetycznym to zawsze mnie zastanawia : gdzie ludzie maja rozum i poczucie etyczne . Starzenie to proces nieuchronny a koszt przeciw starzeniowy jest kolosalny . Przeciez najdroższy zabieg i tak nie trwa , wiec powtarzają i płaca znowu . Gabinety te wyglądają jak pałace . A tam gdzie leczy sie z chorob to zawsze skromnie . Co nam po kilku zlikwidowanych zmarszczkach jesli choroba przeszkadza sie pochwalic ładnym wyglądem albo wrecz nie widac efektow bo chory jest wymordowany i wiek widac . Przede wszystkim to dzieci mi zal . Przez te oszczędności na zdrowiu nie jeden rezygnuje z zajecia sie nami a i nam tez nie zawsze starcza .
Moja mama i babcia mówiła zawsze : na zdrowiu nie oszczędzaj ! Ale jak zrobic by wszystkiego nie wydać by byc zdrowym i jeszcze zdrowiem sie nacieszyć !
Jezeli miałabym to ja decydować to przede wszystkim wspierałbym finansowanie zdrowia i tych co chca profilaktyka sie zajmować . Czesto niestety niedofinansowani zmuszeni sa do rezygnowania z dobrych intencji . Szkoda . Lekarz to tez człowiek . Musi starczyć na życie . Powinien miec wiecej niz polityk , poseł i inni ktorzy chca rządzić tylko nie naszym zdrowiem .