Reklama:

Torbiel na jajniku. (2)

Forum: Operacje i zabiegi

Początkująca
27-03-2012, 09:39:20

Witam. Jestem tu nowa, i niestety nie wiem jeszcze jak tutaj za dobrze się poruszać, pozwolę sobie w takim razie wkleić ten post tutaj.
Kilka dni temu wykryto mi na lewym jajniku torbiel tzw. czekoladowy, wielkości 4cm, prócz tego mam często nawracającą się nadżerkę.
Dziś lekarz zaproponował mi dwie opcje leczenia. Oczywiście zabieg operacyjny usunięcia, lub leczenie za pomocą leku visanne.
Nie mam pojęcia na co się zdecydować i co robić, leczenie tabletkami nie daje pewności wyleczenia..
Na forach czytam raczej że dziewczyny leczyły się tym, ale już po usunięciu torbiela a nie przed.
Co robić? i czy ktoś może miał z tym do czynienia ?
Wtajemniczona
01-04-2012, 10:40:51

Witaj ,tak vissan ma na celu zapobieganie nawrotu torbieli już po laparoskopii,czyli po usunięciu torbieli .Ja jestem już 2 tyg po tym zabiegu,a torbiele miałam 2 ,jedną 5cm na lewym i drugą 20 mm na prawym jajniku .Myślę że najlepiej było by to od razu usunąć i nie liczyć na to że wyleczy się vissanem , ja próbowałam rozpędzić tabletkami antykoncepcyjnymi (tak zalecił na początku lekarz) ale niestety to nic nie dało a torbiel nadal rosła ,nawet szybciej :(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: