Reklama:

Tabletki antykoncepcyjne (5)

Forum: Infekcje intymne

gość
11-06-2015, 02:48:14

Witam. chodzi o to, że w piątek około 20-21 dostałam okres, jednak nie mialam jak sje dostać do apteki bo mieszkam dalej od miasta to tabletki kupiłam i wzięłam następnego dnia około 15. Podobno pierwszy dzień jest liczony jako 24h, czy to prawda? jestem zabezpieczona od 1 dnia czy to się liczy jako 2 dzien?:(
gość
11-06-2015, 11:30:08

proszę o odpowiedź... bardzo mi na tym zależy
Komentatorka
12-06-2015, 11:32:19

Takie opóźnienie może spowodować już zmniejszenie skuteczności antykoncepcyjnej preparatu. Lepiej przez 7 dni zastosować dodatkową metodę antykoncepcyjną. Później ma już Pani pewną ochronę.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
12-06-2015, 17:47:49

To dlaczego wiele osób mówi, że do 24 godzin można spokojnie zaliczyć to jako pierwszy dzień??
Komentatorka
16-06-2015, 08:12:32

Proszę zerknąć do ulotki preparatu, który Pani przyjmuje.
Na żadnej ulotce znanego mi producenta nie jest napisane, że tabletkę antykoncepcyjną można przyjąć w ciągu 24 godzin od wystąpienia krwawienia, tylko w pierwszym dniu miesiączki. Według ulotki czy charakterystyki produktu leczniczego, jeżeli przyjmie się pierwszą tabletkę między 2 a 5 dniem to należy stosować dodatkową ochronę (tylko) przez tydzień.
Być może przy przyjęciu tabletki nawet po 24 godzinach nie zajdzie Pani w ciążę, tylko czy chce Pani ryzykować.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: