Reklama:

tabletki antykocepcyjne (3)

Forum: Infekcje intymne

gość
23-06-2015, 10:36:26

mam pytanie jeśli tabletke antykoncepcyjna pierwszego dnia miesiączki to mogę wziasc np. 5 dnia czy zrobić przerwę 7 dniowa czy poczekać do następnej miesiączki dodam ze to moje pierwsze tabletki nie wiem co mam zrobić proszę o odp z góry wielkie dzięki
gość
23-06-2015, 10:38:43

mam pytanie jeśli tabletke antykoncepcyjna pierwszego dnia miesiączki nie wzielam to mogę wziasc np. 5 dnia czy zrobić przerwę 7 dniowa czy poczekać do następnej miesiączki dodam ze to moje pierwsze tabletki nie wiem co mam zrobić proszę o odp z góry wielkie dzięki
Komentatorka
24-06-2015, 13:20:17

Przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych zaczyna się pierwszego dnia krwawienia, wtedy ich działanie jest natychmiastowe.
Jeżeli tabletki przyjmie się później, czyli nie w pierwszym dniu wystąpienia miesiączki, to przez 7 dni należy zastosować prezerwatywy przy współżyciu. Dopiero później antykoncepcja staje się skuteczna.
Powinno przyjąć się całe opakowanie bez robienia przerw. W zależności od przyjmowanego preparatu, na ulotce będzie Pani miała informacje, czy robi się 7 dni przerwy między opakowaniami, czy 4, czy też przyjmuje się kolejne już następnego dnia po zakończeniu poprzedniego opakowania leku.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: