Reklama:

Spóźniona miesiączka (10)

Forum: Infekcje intymne

gość
31-03-2015, 16:32:22

Witam
Ostatnią miesiączkę miałam 24.02. Cykle mam nieregularne, ale przeważnie jest to 29-30 dni. Niestety tym razem, miesiączka spóźnia mi się 7 dni. Współżyłam ok 3 tygodni temu, był to stosunek bez zabezpieczenia, ale do wytrysku raczej nie doszło. Od tygodnia, pobolewa mnie brzuch i podbrzusze,chodzę częściej do łazienki, czując się "mokra", piersi jakby się powiększyły.Czy jest prawdopodobieństwo ciąży? Rano postanowiłam zrobić test, wyszedł negatywny, później dostałam silnych bóli w podbrzuszu, a po południu zauważyłam brązowe plamienia. Dodam że kilka dni przed tamtym stosunkiem zażyłam escapelle. Z góry dziękuję za pomoc.
Komentatorka
01-04-2015, 12:48:57

Negatywny test po takim czasie wyklucza ciążę. Opóźnienie miesiączki może wynikać z wystąpienia cyklu bezowulacyjnego. Mogą się wtedy nasilać objawy zależne od poziomu estrogenów: napięcie, obrzmienie i tkliwość piersi, obfita śluzowa wydzielina z pochwy, wzdęcia, drażliwość. Jeżeli miesiączka nie wystąpi w ciągu 2 tygodni, to warto zgłosić się do lekarza.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
01-04-2015, 14:29:08

Dziękuję bardzo za odpowiedź, na szczęście miesiączka dzisiaj się pojawiła :)
gość
01-04-2015, 15:42:27

witam . spoznia mi sie okres około 3 dni wczoraj robiłam test wyszedł negatywny okresu dalej brak a w mojej głowie pozostaje dalej pytanie co sie dzieje ze tego okresu nie ma?
Komentatorka
02-04-2015, 09:14:55

Opóźnienie miesiączki o 3 dni nie jest traktowane jako patologia. Takie różnice długości trwania cyklu mogą wynikać ze stresu, czy przebytej infekcji. Być może ten cykl jest bezowulacyjny i dlatego dłuższy. Może się tak dziać u zdrowych kobiet nawet 1-2 razy na rok. Jeżeli krwawienie nie wystąpi w ciągu 2 tygodni to powinna się Pani zgłosić się do ginekologa.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
02-04-2015, 10:04:39

dzień dobry, ostatnia miesiączka była 02.03. dzień po jej zakończeniu uprawialiśmy z chłopakiem petting. nigdy wcześniej nie współżyłam. kontakt z wydzieliną mógł być tylko możliwy poprzez palce partnera. nie było bezpośredniego kontaktu penisa z moimi narządami płciowymi, należy dodać, że cykle mam nieregularne i w 16 dniu przez 10 dni ginekolog zalecił zażywanie luteiny. miesiączka się spóźniała 5 dni, po czym wystąpiło delikatne krwawienie. czy to może być ciąża?
gość
02-04-2015, 10:08:10

kiedy w takiej sytuacji najlepiej zrobić test ciążowy?
Komentatorka
03-04-2015, 12:23:29

Szansa na ciążę jest mała, a zmiana obfitości krwawienia może wynikać z zastosowanego leku. Test ciążowy można wykonać w każdej chwili z dowolnej próbki moczu w ciągu doby.
gość
22-05-2015, 15:25:25

Witam.
mam maly problem, miesiaczke mialam zawsze regularnie, a teraz opuznia mi sie juz 5 dzien, gdzie przy tym mam bóle prawej nogi i czuje parcie , co to moze byc ?. Prosze o pomoc
Komentatorka
25-05-2015, 15:08:35

Po pierwsze, jeżeli pani współżyje to powinna wykluczyć ciążę jako możliwą przyczynę opóźnienia miesiączki. W przypadku ujemnego wyniku testu ciążowego proponuję zgłosić się do lekarza.
Nie wiem o jaki rodzaj parcia Pani chodzi. O parcie na mocz (stan zapalny, ciąża, kamica, zespół pęcherza nadreaktywnego), czy o uczucie pełności w pochwie (obniżenie narządu rodnego, ciążą), czy też o parcie na stolec?
Bóle jednej kończyny mogą być wynikiem zakrzepicy, urazu, zmian zwyrodnieniowych, przepukliny kręgosłupa (rwa kulszowa). Choroby ginekologiczne rzadko dają objawy ze strony kończyn, być może warto rozpocząć diagnostykę od lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: