Reklama:

Spóźniona miesiączka po operacji - PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ (6)

Forum: Operacje i zabiegi

gość
26-02-2012, 21:09:26

Witam forumowiczki.
Może któraś z Was mi pomoże z moim problemem i utwierdzi w tym co sama wywnioskowałam. Otóż już ostatnia miesiączka była spóźniona o 5 dni. Wystąpiła 21 stycznia. 31 stycznia miałam operacje usunięcia potworniaka z prawego jajnika. Cwaniak niestety schował się w jego wnętrzu więc jajnik musiał być rozcinany i szyty. Owulacja miała wystąpić 3 lutego wg moich obliczeń, ale podejrzewam, że jeżeli miała być powiedzmy z prawego jajnika to nie wystąpiła? Po operacji miałam tylko upławy w formie kremowego śluzu. Dodam, że w dniu spodziewanej miesiączki 18.02. lekko się przeziębiłam. Wcześniej współżyłam, ale wręcz jesteśmy z chłopakiem pewni, że gumka nie pękła. Co do ewentualnego przeniesienia bardzo niewielkiej ilości preejakulatu nie jesteśmy pewni :/ Zaczynam się martwić, że to ciąża. Jeszcze troche za wcześnie na nią, jest mi to troche nie na rękę. Wiem, że jest takie ryzyko, że jednak jestem w ciąży, ale: nie mam żadnych innych objawów prócz tego braku miesiączki. Dodam, że szyjka macicy jest bardzo nisko, twarda, troche rozpulchniona i leciutko otwarta tak jak przed okresem, ale tego ani widu ani słychu. I martwi mnie ta temperatura w pochwie utrzymująca się z rana od kilku dni na 36.8 i wydaje mi się, że poziom progesteronu jednak spadł, bo tego białego śluzu to nie mam wcale. Temperatura ciała natomiast mierzona termometrem elektronicznym na czole oraz skroni pokazuje temp. 36.4. Czy ten brak okresu to jednak powikłanie po operacji i czy w ogóle po takiej operacji jest możliwość zajścia w ciążę w tak szybkim czasie? Nie mam na razie możliwości wykonania testu :/
Wtajemniczona
26-02-2012, 21:42:25

Kilka lat temu tez miałam zabieg usunięcia potworniaka, u mnie jednak udało się wyłuskać go bez naruszania jajnika. Niedokładnie być może pamiętam, ale miesiączka po zabiegu także wystąpiła u mnie z opóźnieniem, choć w tamtym czasie ze względu na tego guza miałam dość silną anemię więc i to na pewno wpływało na to spóźnienie.
Myślę jednak,że powinnaś dość spokojnie zaczekać na miesiączkę, usunięcie jajnika to jednak spora ingerencja w organizm, usunięcie potworniaka, który powodował dodatkowe zaburzenie w jego pracy także. Od operacji minął dopiero miesiąc,więc nie wszystko jeszcze dostatecznie się zabliźniło i unormowało. Na kiedy masz wyznaczona wizytę kontrolną po zabiegu? Czy lekarz w szpitalu nie mówił Ci,że potrzeba czasu,aby wszystko wróciło do normy? w końcu miałaś podana spora dawkę leków i znieczulenie/narkozę, to także wpływa na ogólna kondycję organizmu a co za tym idzie prowadzi do jego rozregulowania.
Mila
gość
27-02-2012, 14:57:22

milamanila - mój jajnik nie został wycięty tylko ten potworniak :) i co z tą ciążą? byłaby taka możliwość, że po tej operacji skoro nie zaobserwowałam właściwie śluzu płodnego, mogłabym zajść w ciążę? troche spanikowałam.
Wtajemniczona
27-02-2012, 15:24:52

Przepraszam, jakoś nie doczytałam :) myślę,że w związku z zabiegiem Twoja płodność w tym czasie mogła być osłabiona i raczej nie stawiałabym na ciążę. Aczkolwiek wszystko jest możliwe, więc dla spokoju zrób po prostu test ciążowy.
Mila
gość
27-02-2012, 16:16:44

pomocy mam ten sam problem !
gość
27-02-2012, 16:24:35

czyli jednak nie jestem sama :) a masz objawy przed okresem tak jak ja mam dzisiaj od rana? boleści brzucha, a raczej takie parcie, promieniowanie na nerki, lekkie poddenerwowanie ale nie zmiana humorków? generalnie zauważyłam że uwolniła mi się taka dośc duża grudka stwardniałego śluzu. w zeszłym miesiącu i przed innymi miesiączkami też tak miałam. cały czas będę czekała na @

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: