Reklama:

Schorzenie Foxa Fordyce'a (2)

Forum: Infekcje intymne

Początkujący
29-06-2015, 16:42:20

Czy schorzeniem fordyce-a można zarazić się podczas miłości francuskiej ? chodzi mi o to czy podczas kontaktu miejsc intymnych (z plamkami fordyce'a) można zarazić partnera w na wargach, ustach? w internecie piszę się że schorzenie Fordyce'a nie jest zaraźliwe ale slyszałem że podczas miłości francuskiej jest możliwa sytuacja która opisałem wyżej ? jak to w końcu jest ?
Komentatorka
01-07-2015, 09:35:04

Jest to rzadka choroba związana z zatkaniem gruczołów potowych apokrynowych, czyli takich, które znajdują się pod pachami i w okolicach intymnych i brodawek sutkowych. Są to te gruczoły, które powodują wydzielanie potu o intensywnym zapachu. Objawem choroby jest intensywny świąd. Dziewięć razy częściej występuje u kobiet, niż u mężczyzn, głównie pojawia się w wieku rozrodczym.
Etiologia choroby nie jest dokładnie poznana. Nie wykazano jednak jej zakaźnego charakteru.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: