Reklama:

pytanie (3)

Forum: Infekcje intymne

gość
16-05-2015, 11:48:43

mam 44 lata jestem w ciąży 5 tc i 1 d wielkość pęcherzyka 1,43 cm brak pęcherzyka żółtego. Chyba jest coś nie tak. Proszę o opinię.
gość
18-05-2015, 18:42:52

ja 6 maja również byłam na usg pęcherzyk 1,50 cm pusty. wczoraj miałam kolejne usg serduszko dzidzi bije. Nie martw się musisz poczekać z 1,5 tygodnia i powtórzysz badanie i bedzie ok
Komentatorka
19-05-2015, 11:33:04

Odp. na pyt. z dn. 16.05.2015, g. 13:48:43
W prawidłowo rozwijającej się ciąży, zwykle przy wielkości pęcherzyka ciążowego większej niż 10mm powinno się już widzieć pęcherzyk żółtkowy. Należy jednak pamiętać, że wielkość pęcherzyka ciążowego – GS mierzy się jako średnią z jego trzech pomiarów, a nie bierze pod uwagę największy z nich.
Przy GS większym niż 18mm powinno się widzieć zarodek. Licząc że pęcherzyk powiększa się o 1mm dziennie, to wykonując kolejne usg w odstępie 5-7 dni od poprzedniego będzie miała pani odpowiedź co do prawidłowego rozwoju ciąży.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: