Reklama:

Proszę o pomoc (2)

Forum: Choroby tarczycy

Początkująca
15-05-2015, 15:12:30

Tsh w normie a objawy niedoczynTsh w normie a objawy niedoczynności
Witam serdecznie. Mam problem. Całkiem nie dawno robilam badania tarczycy, ponieważ moja mama i siostra chorują postanowilam się przebadac. Tym bardziej że mam objawy niedoczynności tak jak moja mama. Wynik to
Tsh 4,028 norma 0,035-4,78
Ft4 13,63 norma 11,46-22,65
Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie, zrobił szybkie usg tarczycy ( powiedział że początek Hasimoto). I nie dał skierowana do endo. Ale ja się naprawdę czuje fatalnie. Wyniki krwi mam bardzo dobre. Proszę Was o pomoc. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy iść na własną rękę? Do tego doszło atapowe zapalenie skóry
16-05-2015, 06:25:24

W Hashimoto może tak być, że występują objawy nadczynności tarczycy, przejściowo wyniki badań mogą wskazywać na nadczynność tarczycy, potem mogą być w normie, by ostatecznie wskazywały na niedoczynność.
Tak więc proponowałbym, jeśli wynik USG sugeruje Hashimoto, oznaczyć kontrolnie TSH, fT4 i fT3 za kilka tygodni, a teraz dorobić anty-TPO i warto byłoby, żeby zbadał Panią endokrynolog.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: