Reklama:

Prosze o odpowiedź. grzybica pochwy...? (4)

Forum: Infekcje intymne

Początkująca
08-04-2015, 19:54:36

Dobry wieczór.
Mam pytanie odnośnie swoich objawów.
Zacznę może od tego, ze 4 dni temu współżyłam z partnerem, bez prezerwatywy, bez wytrysku we mnie. W dniu stosunku miałam wtedy prawdopodobnie owulację, lub byłam przed nią. Przy pierwszym wejściu partnera do mojej pochwy poczułam ból spowodowany swoją suchoscią i jego członka. Po stosunku zaczęłam plamić na bladorózowo, podejrzewam ze wynikło to z podraznień pochwy. Dwa dni później zaczęły sie typowe objawy grzybicy pochwy -swędzenie, pieczenie, pieczenie przy oddawaniu moczu, obrzęknięte ściany pochwy, serowata bladorózowa wydzielina. Trzeciego dnia wydzielina ta zmieniła kolor na brązowy, czasem zakłuje mnie w podbrzuszu. (Miałam juz wczesniej podobne objawy (ból w podbrzuszu podczas jajeczkowania oraz bladorózowe i brazowawe upławy - ginekolog orzekł, ze tak przechodze owulację)
Moje pytanie, czy kolor tej wydzieliny zmieniał się ponieważ przechodziłam owulację/wynika z podraznień, czy moze to wynikać z ciaży lub czegoś gororszego? Czy mogłam grzybicą zarazić się od partnera, który nie był swiadomy tego, ze jest nosicielem grzybicy? Lub czy mogłam zarazić się grzybicą przez własną głupotę, tj. nie dopilnowałam podmywania się i prze te otarcia we mnie jakieś bakterie wnikały i spowodowały grzybicę?
W piatek idę do ginekologa, jednak się niepokoję.
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź, za która z góry dziękuję.
Komentatorka
09-04-2015, 13:45:32

Pani objawy: swędzenie, pieczenie przy oddawaniu moczu, obrzęk ściany pochwy oraz serowata wydzielina są rzeczywiście charakterystyczne dla infekcji grzybiczej. Różowawe zabarwienie wydzieliny zapewne było wynikiem otarć pochwy podczas stosunku, co mogło także być czynnikiem który sprowokował wystąpienie zakażenia. Jeżeli krew przebywa długo w pochwie to jej barwa zmienia się z czerwonej na brunatną, jest to zjawisko fizjologiczne.
Plamienia mogą także występować przy owulacji, wiąże się to z przejściowym spadkiem poziomu hormonów.
U części kobiet grzyb Candida albicans występuje w niewielkiej ilości w pochwie będąc składową jej prawidłowego środowiska. Do momentu, gdy nie zadziała jakiś czynnik ryzyka pozostaje on pod kontrolą prawidłowych pałeczek kwasu mlekowego. W momencie, gdy tak się stanie dochodzi do rozwoju infekcji. Nie musiało więc dojść do zakażenia od partnera. Jeżeli u niego wystąpią jednak nieprawidłowe objawy, świąd, pieczenie, zaczerwienienie członka to również powinien podjąć leczenie .
Preparatem zarejestrowanym do leczenia zakażeń pochwy i sromu wywołanych przez drożdżaki z rodzaju Candida, a dostępnym bez recepty, jest na przykład GINEintima ActiCand30 w postaci tabletek dopochwowych. Zawiera on kwas cytrynowy i wodorowęglan sodu. Są to związki chemiczne, które pozwalają na przejściowe stworzenie środowiska prawie beztlenowego, czyli takiego które jest niekorzystne dla metabolizmu grzybów rodzaju Candida. Ponadto w składzie preparatu znajdują się dwa szczepy bakterii kwasu mlekowego, występujące naturalnie w środowisku pochwy polskich kobiet. Preparat zawiera także dwa prebiotyki, które skracają fazę kolonizacji bakterii kwasu mlekowego, a tym samym przyspieszają ich działanie. Posiada on rekomendację Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.
Preparatem stosowanym miejscowo na wargi sromowe jest również klotrymazol w kremie, także dostępny bez recepty.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
10-05-2015, 14:06:46

Pisałaś że przy rozpoczęciu współżycia odczuwałaś ból związany z suchością, w wyniku czego powstają otarcia nabłonka i to może przyczyniać się do rozwoju grzybicy pochwy. Następnym razem użyj provag żelu, który nie tylko nawilża ale chroni przed infekcjami ponieważ zakwasza środowisko pochwy.
gość
11-06-2015, 05:44:17

Miałam podobny problem. Po stosunku pojawiały się u mnie otarcia i pęknięcia śluzówki, nie dość że czułam dyskomfort to często takie podrażnienie kończyło się infekcją. Ginekolog polecił mi siedmiodniowa kurację hydrovagiem. Globulki są niewielkie, dlatego łatwo się je zakłada, po nocy prawie nic nie wypływa na zewnątrz. Już po pierwszej globulce czułam poprawę, po tygodniu nawilżenie było bez zarzutu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: