Reklama:

Poziom prolaktyny (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
01-06-2015, 07:34:34

Witam! Od kilku lat leczę się endokrynologicznie ponieważ mam niedoczynność tarczycy oraz hiperprolaktynemie. Zażywam eurtyrox oraz bromergon. Od listopada 2014 poziom TSH i prolaktyny zdaniem endokrynologa w normie. Niestety ciąży nadal brak. W marcu 2015 ponownie wykonałam badania tym razem u ginekologa. Poziom prolaktyny w II fazie cyklu - 23 ng/ml. Zdaniem lekarza wynik w normie. I tutaj pojawia się moje pytanie.. W jednym miejscu wyczytałam, że wynik prolaktyny od 20 - 25 ng/ml to łagodna hiperprolaktynemia. Natomiast w drugim, że prolaktyna nie powinna przekraczać 15 ng/ml jeżeli jest oznaczana w I fazie cyklu, jeśli oznaczana w II fazie cyklu to nie powinna przekraczać 25 ng/ml. Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie, czy mój poziom prolaktyny jest zbyt wysoki, i może on stanowić główny problem niepłodności?
Komentatorka
10-06-2015, 10:49:10

Problemem w Polsce jest brak jednolitych wytycznych określających, między innymi, moment rozpoznania chorób w zależności od poziomu hormonów. Naukowcy opierając się na swoich badaniach publikują różne wartości, stąd opisana przez panią rozbieżność. W chwili obecnej ginekolodzy najczęściej korzystają z definicji hiperprolaktynemii, jako poziomu prolaktyny wyższego niż 25 µg/l (wg prof. Piotra Skałby), także inne publikacje ginekologiczne (Speroff) stosują tę granicę odcięcia.
Niedoczynność tarczycy wiąże się z podwyższeniem poziomu prolaktyny, często samo leczenie tyroksyną normalizuje jej poziom.
Jeżeli ma Pani regularne miesiączki, a wynik TSH jest niższy niż 2,5 mIU/l to proponuję sprawdzić inne możliwe przyczyny niepłodności. Proszę jednak pamiętać, że zajście w ciążę, od momentu normalizacji poziomu hormonów, może zająć nawet rok.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: