Reklama:

pomocy okropny świąd od kilku lat (4)

Forum: Infekcje intymne

gość
15-06-2015, 19:43:11

Witam juz nie wiem gdzie szukać pomocy od około 3 lat mam bardzo silne swędzenie miejsc intymnych i odbytu byłam u wielu lekarzy ginekolodzy dermatolog i nic miałam badania wszystkie juz możliwe leki i nic nie wykryto jest to bardzo bolesne a są etapy kiedy dostaje wysypki na udach pośladkach raz miałam na nogach jakimś cudem musiało się coś przenieść stosuje bez przerwy maść protopic bo tylko to przyniosi mi ulgę ale działa objawowo i i nie leczy juz jestem tym zmęczona nie mogę normalnie funkcjonować proszę o pomoc co to może być jak to możliwe ze lekarze nie znają przyczyny skoro wyniki dobre
gość
16-06-2015, 22:23:04

spróbuj maść TORMENTIOL.
gość
17-06-2015, 14:27:23

czy było badanie na cukier. Swędzenie to między innymi objawy cukrzycy .
Komentatorka
18-06-2015, 06:35:20

Przewlekły świąd sromu może być przyczyną ogromnych dolegliwości i wpływać na wszystkie sfery życia kobiet. Diagnostyka jest często trudna, ponieważ objawy mogą nie być specyficzne dla jednej choroby, a wiele schorzeń powoduje wystąpienie świądu. Między innymi powodem mogą być choroby ogólnoustrojowe: niedoczynność tarczycy, cukrzyca, alergia, choroba Leśniowskiego –Crohna, łuszczyca czy nietrzymanie moczu.
Przyczyną świądu może być też nadmierna higiena okolic intymnych, zwłaszcza połączona z irygacjami, czyli płukaniem pochwy, noszenie obcisłej bielizny, zwłaszcza z włókien sztucznych,
używanie kolorowego ,perfumowanego papieru toaletowego, depilacja sromu, czy zbyt częste stosowanie wkładek higienicznych, które mogą mieć działanie drażniące.
Jeżeli występują u Pani wysypki, to być może ma Pani skłonność do atopii. W grupie kobiet ze świądem sromu u 26–80% stwierdza się dodatnie reakcje alergiczne na co najmniej jeden z alergenów: proszki do prania, barwniki w ciemnej bieliźnie, konserwanty w kosmetykach stosowanych do higieny intymnej, środkach plemnikobójczych czy prezerwatywach. W diagnostyce przyczyn alergicznych wykonuje się płatkowe testy skórne.
Świąd związany z infekcją intymną można wykluczyć przez pobranie posiewu wydzieliny pochwowej. Dodatkowo warto wykonać posiew moczu oraz badanie stolca na pasożyty.
Trwający przewlekle świąd (dłuższy niż 6 tygodni) współistnieje z dermatozami takimi jak : łojotokowe czy atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, liszaj twardzinowy lub płaski.
W przypadku przewlekłego świądu powinno się wykonać biopsję ze względu na ryzyko onkologiczne, gdyż świąd przewlekły może towarzyszyć procesom nowotworowym i stanom przednowotworowym (śródnabłonowa neoplazja sromu –VIN). Dlatego zalecanym badaniem w przypadku długotrwałych dolegliwości jest wulwoskopia, czyli ocena naskórka i błon śluzowych w powiększeniu z wykonaniem prób barwnych. Pomaga ona diagnozować przyczynę dolegliwości oraz typuje miejsca podejrzane do pobrania biopsji.
Spotyka się również kobiety u których jest to somatyczny objaw depresji.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: