Reklama:

Pominięcie 2 tabletek antykoncepcyjnych?? (4)

Forum: Infekcje intymne

gość
11-02-2015, 09:10:29

Witam, zapomniałam zażyć 2 tabletek Ovulastan 2 dni z rzędu było to w 2 tyg cyklu, wystąpiło krwawienie, tabletki biorę dalej do końca opakowania, moje pyt brzmi czy jak skończę to opakowanie mam zrobić 7 dniowa przerwę? Czy może zacząć od razu nowe opakowanie?.
Komentatorka
12-02-2015, 12:52:44

Może Pani zrobić przerwę lub jeżeli nie chce Pani mieć krwawienia w tym terminie należy od razu wziąć kolejne opakowanie. W przypadku, gdyby do pominięcia tabletek doszło w 3 tygodniu przyjmowania, nie powinno się robić przerwy między opakowaniami leku. Jeżeli współżyła Pani bez zabezpieczenia po pominięciu tabletek, to przed rozpoczęciem kolejnego opakowania powinna Pani wykonać test ciążowy.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
07-06-2015, 20:36:50

Witam, z powodu pilnego wyjazdu nie przyjęłam 2 tabletek Microgynon21 (zostały w domu) - 4. i 5. Kolejnej tabletki również nie przyjęłam, ponieważ w ulotce pisze, aby skonsultować się z lekarzem, niestety nie mam takiej możliwości. Nie martwię się o ciążę, ale nie wiem co zrobić w takiej sytuacji? Zrobić 7-dniową przerwę i rozpocząć nowe opakowanie? Rozpocząć nowe opakowanie gdy pojawi się krwawienie z odstawienia? Czy może powinnam kontynuować to opakowanie biorąc pominięte tabletki? Kiedy antykoncepcja znów będzie skuteczna?
Komentatorka
12-06-2015, 09:37:46

Kolejne opakowanie może Pani zacząć od razu. Skuteczność antykoncepcyjna wystąpi już po 7 dniach regularnego przyjmowania leku. Nie ma potrzeby czekać na krwawienie z odstawienia.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mam infekcje tylko jaka kto może pomóc
Proszę o pomoc jestem po infekcji bralam antybiotyk dopochwowy na bakterie ale to chyba to nie było to nie pomógł a wyszło takie coś. Przy oddawaniu moczu piecze i jak smaruje clotrimazolum tez.
gość
Czy po skończeniu antybiotykoterapii dopochwowej występuje pieczenie?
Towarzyszyło mi pieczenie pochwy raz na jakiś czas od paru tygodni. Udałam się do lekarza, tam przypisany został mi Fluomizin - używałam go 6 dni na noc. Skończyłam leczenie i następnego dnia wzięłam kąpiel w wannie i po jakimś czasie poczułam dyskomfort. Po kąpieli wzięłam lactovaginal i było okej, następnie rano też w porządku, ale po paru godzinach bardzo niekomfortowe pieczenie. Gorzej niż wcześniej mam wrażenie. To była moja pierwsza dawka W trakcie brania Fluomizin nie było żadnych objawów nawet bo zakończeniu byłam w szoku i może wykrakałam że absolutnie nic nie czuję (jako na plus). Po zastosowaniu lactovaginalu upławy lekko zolte.
Opryszczka?
Jakiś czas temu stwierdzono u mnie opryszczkę. Tydzień po pierwszym wysypie rozchorowałam się i opryszczka wróciła. Na pochwie mam małe czerwone ranki, które swędzą, a jestem 11 dzień na leku. Czy te ranki to nadżerki czy to nadal aktywny wirus? Nie wiem czy powinnam przestać brać leki czy nie.
Infekcja intymna + SIBO
Hej, Nie jestem w stanie wyleczyć infekcji intymnej od 13 miesięcy. Obecnie w posiewie z pochwy Sacharomyces cerevisae - wzrost obfity, Lactobacillus nieliczne. Przeleczenie Nystatyną dopochwową 14 dni 2 razy dziennie nie poskutkowało wyleczeniem. Obecnie biorę nystatynę dojelitowo (ze względu na powiązane problemy jelitowe) oraz Gynoflor dopochwowo co 2gi dzień, ale już jestem za połową i nie czuję ulgi. Czy ktoś ma doświadczenie z tym drożdżakiem lub jest w srtanie polecic ginekologa/gastrologa z holistycznym podejściem? Brak mi już sił i nerwów i tracę nadzieję na powrót do normalności. Poniżej przedstawiam historię mojej choroby: Luty 2024 – infekcja pochwy (bakteryjna E. Coli w kilku posiewach), nie przechodziło mimo kilkukrotnego leczenia ginekologicznego. Wrzesień 2024 – dietetyk zalecił test SIBO IMO Październik 2024 – test SIBO pozytywny, antybiotykoterapia Xifaxan 14 dni, potem dieta low fodmap przez 8 tygodni oraz probiotyki: • Enterol (1 miesiąc) – Saccharomyces boulardii. • Vivomixx (2. miesiąc) – mieszanka szczepów, m.in. Lactobacillus i Bifidobacterium. • Alflorex (3. miesiąc) – Bifidobacterium infantis 35624. Grudzień 2024 mimo leczenia i diety objawy jelitowe i infekcji intymnej nie przechodziły. Styczeń 2025: ponowny wymaz z pochwy (Sacharomyces cerevisae – wzrost obfity, lactobacillus nieliczne) leczenie miejscowe nystatyną 14 dni 2x1 – bezskuteczne. Przyjmowanie Lacibios Femina doustnie. Pani dietetyk zasugerowała że rozrost Sacharomyces cerevisae może być związany z suplementowaniem Enterolu. Luty 2025: ponowne leczenie ginekologiczne nystatyna doustnie 1 dziennie przez 2 tyg oraz Gynoflor dopochwowo co 2gi dzień (w trakcie). W planach mam odczekać 2 tygodnie i zrobić posiew z pochwy i z kału mykologiczny. Czy ktoś miał podobny przypadek lub ma wiedzę na ten temat? U kogo można jeszcze szukać pomocy (konsultowałam z kilkoma ginekologami, gastrologami i dietetykami). Myślę że jelita mają istotny wpływ na to co się dzieje w pochwie, a wydaje mi się że tylko dietetycy mieli holistyczne podejście do tego, niestety narazie mi nic nie pomogło.
Reklama: