Reklama:

półtorej miesiąca okres (3)

Forum: Menopauza

gość
10-05-2023, 08:38:40

Witam. Mam problem i już nie wiem co mam z tym robić. Od półtorej miesiąca mam okres i wcale nie taki lekki. Po wizycie u ginekologa 24 kwietnia miałam wykonane łyżeczkowanie z powodu przerostu endometrium. Minęły 2 tyg od zabiegu a ja dalej mam okres. od 3 dni mocny tak jakby była to zwykła miesiączka. Lekarz przepisał mi wczoraj Cyklonaminę. Jestem po 3 dawkach a mam wrażenie, ze leci bardziej niż wcześniej. Robiłam przed łyżeczkowaniem hormony. I tak jak Lh, FSH, testosteron i prolaktyna jest ok tak estradiol 225 przy praktycznie nieobecnym progesteronie. Wskazuje na dominacje estrogenowa. Dziś wykonałam kolejne powtórne badania i zobaczę jak będzie teraz. W przyszłym tygodniu mam wynik histo i dopiero wtedy lekarz wdroży leczenie wcelowane. Czy miała któraś z Was coś podobnego? Proszę o radę. Ręce opadaja i czuję totalną niemoc. Do tej pory okresy jak w zegarku. Wiek 48 lat. Zdaję sobie sprawę, ze mogę wchodzic w menopauzę ale żeby az tak zaburzyło od razu? Na usg robionym 2 razy, w pierwszym mała torbiel na jajniku i wodnaik w jajowodzie. Na drugim usg kilka dni później torbiel już się zmniejszyła a wodniak jeszcze widoczny. w macicy lekarz oprócz endometrium 16 mm nic nie widział. Dziękuję za pomoc.
gość
15-09-2024, 07:42:40

gość 10-05-2023, 10:38:40
Witam. Mam problem i już nie wiem co mam z tym robić.

Witaj.. Zaglądasz tu? Mam podobny problem.. Jak się sprawa potoczyła u ciebie?
Nikt tu nic nie odpisał...
gość
09-12-2024, 19:24:24

Witam, to przerośnięte endometrium to właśnie przez brak progesteronu. U mnie też było za dużo estrogenu, przez chorą tarczycę! I ciągle plamienia! A cyclonamina działała wręcz odwrotnie! Był krwotok!
Ja brałam przez pół roku primolut n, po odstawieniu pojawiło się krwawienie, endometrium 3 mm i zdecydowałam się na wkładkę Mirena. Jestem 10 lat starsza od Ciebie, też miałam abrazję, 3 razy. Choruję na Hashimoto i niedoczynność tarczycy, więc leczenie doustne progestagenem było bardzo uciążliwe, bo euthyrox musiałam przyjmować przez cały czas tej kuracji o 3-4 w nocy! Ale dałam radę i jest Ok !
Skontaktuj się z dobrym endokrynologiem i ginekologiem! I pomyśl o wkładce hormonalnej, która wydziela progestagen działający miejscowo, na endometrium.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: