Reklama:

Po co wzierniki inne niż S? (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
16-12-2014, 18:53:04

Po to tak właściwie, do samego pobierania cytologii, ginekolodzy używają większych wzierników niż S?
Przecież taki najmniejszy wziernik bez problemu da dostęp do szyjki, a nawet między M a S jest duża róznica w odczuciach przy wkładaniu wziernika (z tego co wiem nie tylko w moim przypadku).
Czy PTG nie mogłoby zalecić stosowania najmniejszych możliwych wzierników?
Do jakiś zabiegów to niestety rozumiem, że potrzebne są większe typu M/L, ale do zwykłej cytologii, na ten momencik, nie możnaby zawsze wziąć najmniejszego wziernika?
Komentatorka
18-12-2014, 05:48:59

Niestety nie zawsze przy użyciu najmniejszego wziernika można pobrać cytologię. W przypadku młodych kobiet, które nie rodziły rzeczywiście najczęściej stosuje się małe wzierniki w rozmiarze M,S, XS czasami nawet XXS. Różnica szerokości łyżki między rozmiarami M i S wynosi około 2mm, dlatego zwykle są stosowane zamiennie. Dostępne są także specjalne wzierniki dziewicze dla kobiet które jeszcze nie współżyły a należy pobrać u nich rozmaz z szyjki macicy. Jednak u kobiet po porodzie czy z obniżeniem ścian pochwy przy pomocy małych wzierników bardzo często nie udaje się uwidocznić szyjki macicy i konieczny jest dobór większego.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Co to może być?
Boli przy chodzeniu i piecze podczas oddawania moczu.
gość
Infekcja
Na jaką infekcję intymną wygląda ta wydzielina? Brałam nystatyne ale nie pomogło więc to chyba nie jest grzybica
gość
Narośl,guzek
Witam,właśnie odkryłam taki guzek. Co to może być
kandydoza pochwy
Witam, niedawno leżałam w szpitalu ze skracającą się szyjką macicy. Po badaniach stwierdzono kandydozę pochwy. W wypisie ze szpitala w badaniach były wypisane choroby, które są na zdjęciu. Czy oznacza to, że mam je wszystkie czy po prostu na te choroby byłam badana i nic nie stwierdzono? Nie dostałam żadnych zaleceń jeśli chodzi o chlamydię itd. jedynie globulki na tą infekcję grzybiczą.
Reklama: