Reklama:

plamienie (4)

Forum: Infekcje intymne

gość
17-05-2015, 19:37:29

Witam.. Mam 18 lat i biorę tabletki od listopada 2013 roku. Zaczęłam brać z powodu choroby zespołu policystycznych jajników. Teraz biorę je jako antykoncepcje. Brałam je bez przerwy do grudnia 2014 roku. Potem niestety nie miał czasu pójść do ginekologa i przestałam i musiałam czekać do okresu. okres nastąpił po 3 miesiącach. Po okresie wzięłam tabletki. Nie zrobiłam przerwy między Marcem i kwietniEm. Teraz biorę drugIe opakowanie. Jestem tydzień przed okresem i 12.05 pojawiło mi się plamienie. Bardzo intensywnie brązowe. MartWi mnie to bardzo.. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość ciąży. I czy to ze była ta przerwa 3 miesięczna może tłumaczyć te plamienia. Ze tak jak na początku przez 3 miesiące one występują to i tak teraz będzie?
Komentatorka
19-05-2015, 11:26:07

Przyjęcie po takim czasie nowego opakowania tabletek powinna Pani zacząć od pierwszego dnia krwawienia, a nie dopiero po okresie. Istnieje więc możliwość ciąży w przypadku współżycia w pierwszym tygodniu po rozpoczęciu przyjmowania leku.
Przerwa w przyjmowaniu tabletek również może być przyczyną plamień. Proponuję wykonać test ciążowy i potem udać się do lekarza.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.
gość
19-05-2015, 14:44:32

W ulotce oraz po pouczeniu przez mają panią ginekolog jest ze tabletkę należy przyjąć w ostatnim dniu okresu. Lub jak wcześniej były brane tabletki to 7 dnia po skończeniu ostatniego blistra. Dodam też. Ze miałam ostatnio grzybicę pochwalić bardzo długo się trzymała. Oraz bardzo często doskwiera mi zapalenie dróg moczowych.
Komentatorka
21-05-2015, 09:05:31

Nie znam leku antykoncepcyjnego, w którego ulotce byłoby napisane, że jeżeli w poprzednim cyklu nie przyjmowano antykoncepcji hormonalnej to nowe opakowanie należy zacząć dopiero po miesiączce. Wszystkie znane mi leki, po przerwie w ich przyjmowaniu, rozpoczyna się od pierwszego dnia cyklu, czyli pierwszego dnia krwawienia. Wtedy od razu mają działanie antykoncepcyjne. W przypadku opóźnienia przyjęcia tabletek powinno się stosować dodatkowe zabezpieczenie przez kolejne 7 dni.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: