Reklama:

Pierwsza wizyta u ginekologa - iść? jak wygląda? (3)

Forum: Zdrowie kobiety

gość
02-05-2024, 16:58:31

Jeszcze nigdy nie byłam u ginekologa. Ale chyba w końcu dorosłam do tej decyzji i się nawet zapisałam. Ale się zastanawiam, czy jest się czego obawiać. Z jednej strony chcę iść i czuję, że jestem gotowa, a z drugiej czuję wewnętrzny stres. Mam problem, że zaciskam mięśnie, jestem osobą nieśmiałą i stresują mnie niektóre sytuacje. Wiem, że jak wejdę do gabinetu, to mnie sparaliżuje i będę spięta. Jak sobie z tym poradzić? Słyszałam, że jak jest się spiętym, to badanie sprawia ból :(

Jak w ogóle przebiega taka pierwsza wizyta? Czy zawsze ginekolog wykonuje wszystkie badania na tej "pierwszej wizycie" tzn. cytologię, badanie piersi, wziernikiem itd.?

Jestem osobą pełnoletnią, ale zastanawiam się też, czy powiedzieć o tej wizycie mamie? Z mamą mam bardzo dobre relacje, świetnie się dogadujemy, ale trochę głupio mi powiedzieć, że jadę do ginekologa, bo w sumie nic mi nie dolega (tzn. nie mam objawów, nic mnie nie boli). A z drugiej jednak strony, to mama pewnie zapyta, gdzie jadę... Co zrobiłybyście na moim miejscu?
gość
02-05-2024, 18:50:15

Jak jesteś dziewica to musisz powiedzieć o tym lekarzowi. Pewnie że powiedz mamie o wizycie, może Ci wytłumaczyć na spokojnie jak wygląda wizyta. I najlepiej powiedz lekarzowi że to Twoja 1 wizyta na pewno podejdzie inaczej do sprawy. Od siebie dodam że nie ma się czego bać.
Początkujący
08-05-2024, 08:23:43

Napewno warto iac na pierwsza wizyte, dbanie o swoje zdrowie to wizyty kontrolne przed wystapieniem objawow, wiem ze to brzmi klasycznie ale nie ma sie czym krepowac, najpierw lekarz przeprowadzi z toba wywiad i tu warto miec zanotowana date ostayniej miesiaczki i dlugosc cyklu, po przeprowadzonym wywiadzie lekarz poprosi cie o rozenranie sie od pasa w dol i zaprosi do badania ma fotel, gdzie napierw obejrzy twoje narzady z zewnatrz oceni ich anatomie czy nie ma zadnych zmian, pozniej przeprowadzi padanie palpacyjne wkladajac dontwojej pochwy jeden lub dwa palce a deuga reka bedzie naciskal ma brzuch celemwykrycia nirprawidlowosci, na koncu zalozy wziernik przez ktory bedzie mogl.ocenic wyglad i stan wewnatrz i pobrax cytologie. Badania nie sa bolesne ale tez nie sa zadna przyjemnoscia, pozniej zostaniesz poproszona o ubranie sie i rozebranie od pasa w gore gdzie lekarz przeprowadzi badanie piersi. I w wielkim skrocie tak to wyglada, im mniej sie stresunezz tym lepiej bo bedzie mniejszy dyskomfort oczywiscie jesli jestes dziewica poinformuj podczas wywiadu o tyl lekarza.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: