Reklama:

Paciorkowiec w ciąży (2)

Forum: Infekcje intymne

gość
22-05-2015, 07:47:50

Witam jestem w 38 tyg ciąży i dowiedziałam sie ze jestem nosicielem paciorkowca, moja Polozna mnie uspokoiła i powiedziała, że przed porodem dostanę antybiotyk, który uchroni dziecko. Problem jest w tym, że jestem uczulona na penicylinę....i boje sie, ze za późno pojadę do szpitala lub wcześniej odejdą mi wody i co wtedy?? Czy mogła bym sie dowiedzieć więcej informacji na ten temat, co innego mogę wziąć żeby dziecko było bezpieczne i kiedy jechać do szpitala zeby nie było za późno?? I czy w razie zarażenia są jakieś abtybiotyki dla mojego dziecka po porodzie??? Dziękuje i pozdrawiam Magda
Komentatorka
25-05-2015, 15:06:53

W przypadku uczulenia na penicylinę i jej pochodne pacjentkom podaje się, według zaleceń, erytromycynę lub klindamycynę. Ze względu na znaczną ilość pacjentek z alergią na pochodne penicyliny oddziały położnicze musza posiadać lek alternatywny. Antybiotyk podaje się po odejściu płynu owodniowego lub po rozpoczęciu porodu (regularne skurcze wywołujące postęp porodu).
Jeżeli więc odpłynie Pani płyn owodniowy lub w wystąpi regularna czynność skurczowa to jest to sygnał, żeby pojechać do szpitala.
W przypadku braku profilaktyki dziecko jest badane, a w gdy występują wskazania, oczywiście jest leczone.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: