Witam,
zdiagnozowano u mnie przepukline na dwoch dyskach kregoslupa w odcinku ledzwiowo- mam 29 lat. Opis MR kregoslupa ledzwiowo - krzyzowego zrobionego w dniu 22/10/10 jest nastepujacy:
Tylno-lewostronna przepuklina krazka L4/L5 zwezajaca swiatlo kanalu kregowego o ok. 7,5mm do wymiaru a-p wynoszacego na tym poziomie 10mm. Masy przepuklinowe ukladaja sie na tylnej powierzchni trzonu L5 na obszarze o wym 20x10mm.
Centralna tylna wypuklina L3/L4 zweza swiatlo kanalu o ok. 4mm do wymiaru a-p wynoszacego na tej wysokosci 11mm. Sygnal ze stryktur nerwowych i trzonow kregow prawidlowy.
Wczesniej leczono mnie fizjoterapiami (glownie masaz) i naproxenem wraz z paracetamolem. Po wynikach MRI lekarz neurolog przepisal mi serie zastrzykow i zestaw tabletek przeciwbolowych i przeciwzapalnych, sugerujac jednoczesnie poddanie sie zabiegowi operacyjnemu. Zaproponowano mi zabieg metoda mikrochirurgiczna w Ortopedicum w Krakowie. Bede operowana przez doc Ryszarda Czepko. Czy ktos z Panstwa byl operowany przez tegoz neurochirurga i takowa metoda. Nie ukrywam, ze bardzo sie boje samej operacji, z drugiej jednak strony nie odczuwam zadnej poprawy po srodkach farmakologicznych i zabiegach fizjoterapeutycznych Ten sam chroniczny bol paralizuje mi lewa noge i nie pozwala normalnie funkcjonowac Prosze o informacje jak wyglada rekonwalescencja po takim zabiegu.
Z gory dziekuje,
Kasia