Reklama:

Niewidoczny przewód żylny u płodu I obrzęk. (3)

Forum: Ginekologia - forum dla rodziny i pacjentki

gość
19-09-2018, 20:15:43

Witajcie. Chcialabym sie podzielic z wami moja historia ciazowa, byc moze ktoras z was miala lub ma obecnie podobny problem co ja..
Moja pierwsza ciaza zakonczyla sie w 18tc, przeziernosc karkowa powiekszona I uogolniony obrzek plodu. Powod nieznany, pocieszano mnie ze tak bywa czasem z pierwszymi ciazami z racji tego ze w mojej ani meza rodzinie nie ma zadnych wad genetycznych ani nie bylo poronien.
Obecnie jestem w drugiej ciazy w 20 tygodniu I historia sie powtarza. W 12tc trafilam do szpitala. Diagnoza: przeziernosc karkowa 10mm I obrzek plodu. Skierowano mnie do poradni patologii ciazy w Krakowie, tam mialam badanie prenatalne I trymestru na ktorym potwierdzono wyniki ze szpitala I na dodatek ulozenie stop konsko-szpotawe. Mialam zrobiona amniopunkcje. Kariotyp wyszedl prawidlowy zenski, czyli trisomia odpadla. Teraz mialam badanie II trymestru I jest coraz gorzej. Obrzek rozlewa sie po calosci, stwierdzono wodobrzusze, plyn w lewej oplucnej, stopy konsko-szpotawe jak wczesniej I nieuwidoczniono przewodu zylnego u plodu. Bylam tez u genetyka niestety powiedzial ze takie przypadki koncza sie najdluzej w 25tc 😑😢 tlumaczyl ze skoro kariotyp prawidlowy ale nie ma przeplywu krwi w przewodzie zylnym mogl powstac zakrzep I mam w przyszlosci zrobic badania w kierunku nadkrzepliwosci a teraz ratowac sie jedynie acardem na rozrzedzenie krwi I zastrzykami z heparyny.
Nie wiem juz co robic dalej jak ratowac corcie. Z kazdym usg jest coraz gorzej 😢
gość
20-09-2018, 09:51:24

Bardzo mi przykro.. podobno nic dwa razy się nie zdarza a jednak. Ciężko napisać coś mądrego i nawet nie wiem co ci doradzić. Trzymaj się kochana...
gość
06-02-2025, 08:26:38

Czy są jeszcze jakieś mamy u których dzieci stwierdzono agenezje przewodu żylnego?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Polip na szyjce macicy
Witam, proszę o pomoc: czy mdłości i uczucie ciężaru w podbrzuszu mogą być jednym z objawów polipa szyjki macicy? Od ok 3 mscy plamie między miesiączkami i miewam bardzo obfite okresy, a od jakiegoś miesiąca zaczęłam się źle czuć: suchość w gardle, mdłości, uczucie ciężaru, rozciągania w podbrzuszu, pobolewanie czasem jak na okres, i częste parcie na mocz Myślałam że jestem w ciąży bo objawy takie jak na początku ciąży, lekarz rodzinny zajrzał i jedynie co stwierdził to polip 1,5cm wystający z szyjki macicy. Jako że w próbce moczu wyszło mi też trochę białych i czerwonych krwinek, zostałam skierowana na dalsze badania i czekam na wezwanie, ale jednak martwię się bardzo, bo nie wiem czy moje objawy są typowe dla polipa? Czy ktoś tak miał?
gość
Pytanie do ginekologa
Witam, mam coś takiego na krawędzi mniejszych warg sromowych. Co to jest? Wygląda jak jakiś ‚języczek '.
gość
Pierwszy okres po porodzie
Zaczęłam brać tydzień temu limetic. Urodziłam 9 tyg temu. Nie karmię piersią z względu na małą ilość pokarmu. Dzisiaj zauważyłam krwawienie. Czy to już pierwsza miesiączka?
gość
Brak wspóżycia, brak okresu
Witam . Mam pytanie czy jest się czym martwić i co zrobic w takiej sytuacji? Mój problem polega na tym że po dłuższym przyjmowaniu leku od psychiatry zanika mi okres lub mam go co 50kilka dni. Czytałam ulotkę i tam pisze ze po nim zwiększa sie poziom prolaktyny No i tak musze mieć zwiększony ponieważ leci mi mleko z piersi. Lek przyjmuje od końca grudnia, teraz obecnie 33dzien cyklu- okresu brak , mleko z piersi. Strasznie mnie to irytuje. Dodam ze nie współżyje więc ciąża odpada. Już kiedyś mialam taka sytuację że brak okresu przy leku wtedy brałam duphaston okres się pojawił ale przez to zrobila mi się torbiel na jajniku. Więc mam zle wspomnienia. Poza tym moja ginekolog ma jakieś dziwnie podejście "brak okresu to ciąża ale jeszcze nie widać" bo dla niej brak okresu to tylko ciąża 🙈 Co byście zrobily w mojej sytuacji , czekac na okres czy iść do ginekologa? Nie współżyje , wiem że to od leku tak mi się porobiło..
Reklama: