Reklama:

Niesamowicie bolesny pierwszy raz (3)

Forum: Infekcje intymne

gość
04-12-2014, 23:12:48

Witam serdecznie. Tak jak napisałam w tytule - mój problem polega na naprawdę bolesnym pierwszym razie. Zacznę jednak od początku. Mam 21 lat. Jestem dziewica. Jestem od pięciu lat w związku z moim 23 letnim chłopakiem. Od jakiegoś czasu staramy się przeżyć nasz pierwszy raz, niestety nie wychodzi nam to. Powód - niesamowity ból przy każdej próbie. Rozumiem że pierwszy raz może bolec, ale aż do takiego stopnia ze gdy on we mnie wchodzi to zanosze się histerycznym szlochem, bo przeżywam najgorsze katusze w swoim życiu? Z powodu tego ogromnego bólu nie może dojść to stosunku i na tym się kończy. Czy to napewno normalne? Czy istnieje jakiś sposób na złagodzenie tego bólu? I proszę nie mówcie że to leży w psychice bo ja staram się o tym nie myśleć ale to nie pomaga. Ból jest niewyobrażalny . Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Początkująca
04-12-2014, 23:35:40

powinnaś z tym problemem udać się do ginekologa. Pierwszy raz nie powinien być aż tak bolesny
Komentatorka
05-12-2014, 14:09:37

Gość 2014-12-05 00:12:48
Witam serdecznie. Tak jak napisałam w tytule - mój problem polega na naprawdę bolesnym pierwszym razie. Zacznę jednak od początku. Mam 21 lat. Jestem dziewica. Jestem od pięciu lat w związku z moim 23 letnim chłopakiem. Od jakiegoś czasu staramy się przeżyć nasz pierwszy raz, niestety nie wychodzi nam to. Powód - niesamowity ból przy każdej próbie. Rozumiem że pierwszy raz może bolec, ale aż do takiego stopnia ze gdy on we mnie wchodzi to zanosze się histerycznym szlochem, bo przeżywam najgorsze katusze w swoim życiu? Z powodu tego ogromnego bólu nie może dojść to stosunku i na tym się kończy. Czy to napewno normalne? Czy istnieje jakiś sposób na złagodzenie tego bólu? I proszę nie mówcie że to leży w psychice bo ja staram się o tym nie myśleć ale to nie pomaga. Ból jest niewyobrażalny . Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
Przyczyn bolesnego współżycia jest wiele. Jednym z częstszych jest niewystarczające nawilżenie pochwy, stany zapalne lub pochwica. Jest to rodzaj dysfunkcji seksualnej polegającej na niezależnym od woli skurczu mięśni wokół wejścia do pochwy. Ból może występować wtedy także przy wprowadzaniu do pochwy palca czy tamponu. Czasami powodem jest także endometrioza, choroba objawiająca się najczęściej bolesnym miesiączkowaniem, polegająca na wszczepieniu się błony śluzowej z jamy macicy w inne miejsca.
Natomiast w przypadku kobiet które nie mogą podjąć współżycia z powodu bólu, przyczyną mogą być wady narządu rodnego: przegroda w pochwie czy niepodatna błona dziewicza. Warto skonsultować się z ginekologiem – seksuologiem. Mają oni największe doświadczenie zarówno w diagnostyce jak i leczeniu stanów powodujących bolesne współżycie. Jeżeli przyczyna będzie anatomiczna to leczeniem może być krótki zabieg, nacięcie błony dziewiczej, przecięcie pasm łącznotkankowych w pochwie. Nie należy więc zwlekać a ustalić przyczynę dyspareunii, czyli bolesnego współżycia.
Dr Katarzyna Muzyka-Placzyńska, pracuje jako ginekolog w II Klinice Położnictwa i Ginekologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki w Warszawie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: