Reklama:

Niedoczynnosc, hashimoto - Pierwsze kroki by normalnie żyć. (4)

Forum: Choroby tarczycy

Początkująca
20-03-2015, 22:34:50

Witam.
Ponad miesiąc temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność + hashimoto. Dostałam lek Letrox 50 (przez pierwsze 2 mieś pól tab. Potem po 1 tab)
Mam pare pytań początkującej ... mam nadzieje że pomożecie.
1. Dziwnie sie czuje po lekach - biore ponad 2 tygodnie (Problemy z wypróżnianiem i częste mdłości 30 minut po jedzeniu, libido spadło do zera). Da sie temu jakoś zapobiec ?
2. Istnieje szansa że waga zamiast wzrastać w końcu zacznie chociaż trochę spadać albo chociaż się zatrzyma ? Waga ostatnio skoczyła o 3 kg przez 2 tyg … i ciągle leci w góre … da sie temu jakoś zaradzić ? Waga będzie już teraz cały czas rosła ?
3. Kwestia diety. Musze ograniczyć gluten ? co jeść a co ograniczyć ?
4. Może macie jakieś porady ?
Z góry dziękuje za pomoc :(
22-03-2015, 07:57:41

Jeśli ma Pani celiakię lub niepokojące dolegliwości sugerujące celiakię, to wtedy zasadne jest unikanie glutenu w diecie. W przeciwnym przypadku nie ma potrzeby wprowadzania diety bezglutenowej. Co do wagi ciała, po ustabilizowaniu czynności tarczycy i metabolizmu, powinna ona mniej więcej się ustabilizować. Poza metabolizmem ważne jest też utrzymanie odpowiedniej aktywności fizycznej i zwracanie uwagi na odpowiednio zbilansowaną dietę. Co do objawów, które Pani zgłasza, trudno powiedzieć czy przyczyną jest działanie niepożądane letroxu, czy inne przyczyny. Letrox jest zwykle dobrze tolerowany.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
Początkująca
22-03-2015, 13:27:14

Dziekuje za odpowiedz.
Czytając różne strony internetowe i objawy celiakii wydaje mi się ze nie mam. Choc pasuje np częste infekcje(mozliwe ze to przez prace z dziecmi),wzdecia, zaburzenia wagi ciała ...ale te objawy pasują tez do innych rzeczy i mogą występować u mnie przypadkowo bo nie są regularne :)
Co do aktywności fizycznej od ponad dwóch lat ćwicze na siłowni silowo 3 razy w tygodniu + 3-4 razy w tygodniu godzinne bieganie na orbitreku.
Jeśli chodzi o dietę to nie mam pomysłu co mogę jeść i w jakich ilościach żeby ta waga nie szła w górę. Zapotrzebowanie mam 2500 kcal jem w danej chwili 2100 kcal i myślę ze juz powoli będę schodzić do 1800kcal.
Staram się zrobić wszystko żeby waga nie szła dalej w gore. Biegam cwicze śmigam na rowerze na rolkach pływam i nic ! Trochę mnie to dołuje i boje się ze jak przestane ćwiczyć to waga dopiero strzeli w gore jak z procy.
Może ma Pan jakieś wskazówki co do diety ? Jakie rzeczy jeść a jakich unikać ?
Chciałabym tez zrobić test przyswajalnosci pokarmowe czy jakoś tak to się nazywa ale boje się ze to kolejne pieniądze w błoto i nic mi to nie pomoże w zrzuceniu wagi. Co Pan sadzi ?
23-03-2015, 10:30:51

Tu nie chodzi o jakieś specjalne diety eliminacyjne itp. Najważniejsza jest zasada, aby dieta była zbilansowana. Podczas odchudzania się nie wolno doprowadzić do różnego rodzaju niedoborów czy to białkowych czy witaminowo - mineralnych. Jedyne czego należy unikać to nadmiaru łatwo - przyswajalnych węglowodanów i tłuszczy zwierzęcych. No i warto również realizować odpowiednią aktywność fizyczną pamiętając, że dopiero po około godzinie równomiernego wysiłku zaczyna się spalanie tłuszczy, wcześniej spalane są cukry. Wysiłek, który daje efekty w zmniejszaniu masy ciała powinien być długotrwały, regulany o nasileniu umiarkowanym. Poza tym należy zwrócić uwage na ilość przyswajanych jednorazowo pokarmów - lepiej jest jeść 5 posiłków dziennie w małych porcjach niż 3 posiłki w dużych porcjach.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: